Штрајк Ансамбла "Коло"

Штрајк упозорења Ансамбла "Коло", незадовољног ситуацијом и нагомиланим проблемима. Председници Управног и Надзорног одбора и в.д. директор поднели оставке.

Због незадовољства ситуацијом и неправилностима у раду запослени у националном Ансамблу "Коло" ступили су у једночасовни штрајк упозорења и "уз помоћ Самосталног синдиката културе Србије успели да натерају в.д. директора др. Драгана Милинковића Фимона да поднесе писмену оставку", саопштио је данас Самостални синдикат културе.

Такође, писмену оставку су поднели председници Управног и Надзорног одбора Ансамбла "Коло".

Захтеви запослених прослеђени су Министарству културе. Запослени у "Колу" верују да ће Министарство благовремено реаговати и донети најбољу одлуку. Уколико захтеви не буду испуњени, наставиће са једночасовним штрајком упозорења, истиче се у данашњем саопштењу.

Запослени у "Колу" су јуче саопштили да је Влада 29. децембра 2012. за в.д. директора Ансамбла именовала др Милинковића, а по Закону о култури вршилац дужности ову функцију може најдуже обављати једну годину.

Они су указали на неправилности са којима се сусрећу: пад концертних активности у односу на претходне сезоне чиме је угрожен бенефицирани радни стаж уметника из играчког сектора, неиспуњавање Плана програмских активности за 2013. годину, иако су била одобрена новчана средства, "Коло" 13 месеци нема уметничког директора, чиме је директно прекршен Статут.

Навели су и да се прерасподела радних места врши без поштовања одговарајуће процедуре, нарушени су међуљудски односи у колективу, исплата процентуалних додатака на лични доходак појединим запосленима, из буџетских средстава, врши се без знања и одобрења репрезентативног синдиката, чиме се крши Правилник о раду.

Упркос овим проблемима, уметници Ансамбла "Коло" од данас до 21. фебруара радиће на заједничком сценско музичком пројекту "Аманет" са уметничким ансамблом Министарства одбране, који је посвећен обележавању стогодишњице Првог светског рата.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару