Читај ми!

Селаковић: Добродошао сваки доказ о убиству Ђинђића

Нови докази о убиству премијера Зорана јесу добродошли, каже министар Селаковић. Адвокат Даниловић верује да страни обавештајци имају податке о политичкој позадини атентата. Поповић: У Бриселу су проценили да је створена клима да се истрага доведе до краја.

Министар правде Никола Селаковић позитивно је оценио постојање било каквог доказа у вези са убиством премијера Србије Зорана Ђинђића, додајући да је за "своју нову улогу" преузимања обавезе расветљавања политичке позадине тог убиства сазнао из медија.

"Уколико постоје било каква документа, нови докази, било шта што може да промени досадашњи ток предистражних и истражних радњи, и онога што је у јавности познато у вези са убиством Зорана Ђинђића, то је нешто до чега треба да дођемо путем међународно правне помоћи уколико се то налази у региону", рекао је Селаковић новинарима у паузи скупа на тему преговора са ЕУ.

Селаковић је истовремено апеловао да нови докази, ако постоје, буду достављени правосудним органима Србије, док је, коментаришући своју "нову улогу", рекао да чињеница да је за њу сазнао из медија не значи да бежи од одговорности.

"Напротив. Све што је у мојим уставним и законским надлежностима за расветљавање, не само убиства покојног премијера већ и других нерасветљених убистава, биће на врху агенде Министарства правде и у наредном периоду ако будем на тој функцији и после избора", рекао је Селаковић.

Даниловић: Стране службе имају нека сазнања

Пуномоћник породице убијеног премијера Зорана Ђинђића адвокат Рајко Даниловић сматра да неке стране обавештајне службе имају сазнања која би могла да помогну у расветљавању политичке позадине убиства премијера и да власт има дужност да тај поступак доведе до краја.

"Шта (известилац Европског парламента за Србију Јелко) Кацин има од података, то ја не знам, могу да нагађам, али није спорно да неке стране обавештајне службе имају нека сазнања која би можда могла бити од користи да ми најзад ставимо тачку на питање ко политички стоји у позадини убиства Зорана Ђинђића", рекао је Даниловић агенцији Танјуг.

Даниловић сматра да није спорно да је убиство премијера "пар екселанс" политичко убиство и да не може цела истрага да се сведе на непосредне извршиоце атентата, на део "земунског клана" и криптодржавне организације - Јединице за специјалне операције, него да треба трагати за оним ко је политички подстицао то убиство.

"Да ли има материјала о томе, вероватно га има. Истрага и цео судски процес нису ишли у том правцу. Они су ишли у правцу откривања непосредних извршилаца убиства и у томе је цела ствар расправљена, рашчишћена и утврђена", рекао је адвокат Ђинђићевих.

Он сматра да, без обзира на то која влада буде на челу државе, има обавезу да расветли политичку позадину убиства.

"Нема разлике између старих и нових власти. Власт има ту дужност да цео поступак доведе до краја, ако може и ако је добронамерна, онда ће наравно сарађивати и са мном и онима који су радили на том предмету, као и са сваким другим ко има и интересовања и сазнања", прецизирао је Даниловић.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 26. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи