Весић: Очистићемо дивље депоније у Београду

У Борчи је почело чишћење дивље депоније која се налази поред вртића "Дунавска бајка". Секретар привременог органа Горан Весић поручио да ће бити очишћене све дивље депоније у граду и да је у овогодишњем буџету за то предвиђено 120 милиона динара.

Почело је чишћење дивље депоније која се налази поред вртића "Дунавска бајка" у Борчи. Том приликом је секретар привременог органа Горан Весић најавио чишћење дивљих депонија у граду, а за то је у овогодишњем буџету предвиђено 120 милона динара.

"Наставићемо са акцијом чишћења депонија јер су оне велики проблем у Београду. Нажалост, у претходном периоду прошла власт се није пуно бавила тим проблемом из мени непознатих разлога, јер депоније нису само ругло града већ и извор зараза, и зато смо одлучили да ове године дамо акценат на чишћењу дивљих депонија", рекао је Весић.

Он је нагласио да ће тај проблем морати да буде системски решаван и да се нађе начин да компаније које праве дивље депоније, а међу њима су пре свега грађевинске, буду кажњавање.

Весић је најавио и да ће бити спроведене акције усмерене ка грађанима, јер део дивљих депонија настаје због тога што они бацају отпад на та места.

"Наставићемо целе године да радимо на уклањању дивљих депонија, а не могу да схватим да било коме пада на памет да прави депонију поред обданишта," рекао је Весић и подвукао да дивље депоније нису нешто што би требало да буде обележје Беграда.

Он је навео да је срамота за град да има 220 дивљих депонија и најавио је да ће бити осветљена места где се оне праве, а биће постављене и камере.

Говорећи о депонији у Борчи, чије је уклањање данас почело, Весић је рекао да је она једна од ургентних, јер се налази поред вртића, а са ње ће бити однето око 50 кубних метера земље и 180 кубика различитог отпадног материјала.

Секретар привременог органа се освруо и на градску депонију у Винчи и најавио да ће је представници града и републике обићи наредних недеља, јер је она највећи проблем Београда.

"Та депонија не може још много година да прима отпадни материјал и наша жеља је да у наредном периоду, као градска власт која ће водити град, урадимо модерну фабрику за рециклажу и решимо проблем депоније у Винчи", рекао је Весић.

Према његовим речима, депонија у Винчи је један од највећи еколошких проблема у Београду и права еколошка бомба на Балкану, али је неколико великих европских компанија које се баве рециклажом заинтересовано да уђе у посао за изградњу фабрике за рециклажу.

Весић је подсетио и да су недавно на Новом Београду, између Белвила и хотела "Холидеј Ин" и у Улици др Ивана Рибара, уклоњене две депоније са више од 1.500 кубика отпада.

Вршилац дужности директора ЈКП "Градска чистоћа" Синиша Лазаревић рекао је да је од 220 дивљих депонија у Београду у последњих месец дана очишћено више од 10.

У данашњој акцији у Борчи, према његовим речима, ангажовано је 15 комуналних радника, две грађевинске машине и четири велика транспортна возила.

"Имамо за одвожење, осим 50 кубика земље, и око 180 кубика комуналног отпада, иако смо првобитно мислили да ће бити до 100 кубика", рекао је Лазаревић и најавио да ће следећа акција бити на Чукарици, где по проценама има више од 20 дивљих депонија.

Лазаревић је позвао грађане да сви заједно пораде на томе да буде смањен број дивљих депонија и да их на крају и не буде.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 26. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи