Читај ми!

Нови Сад, протест због поништавања пресуда

Родитељи младих који су погинули у пожару у дискотеци "Контраст" протестовали су испред новосадског Апелационог суда незадовољни због одуговлачења суђења, изрицања мањих казни и поништавања пресуда за тешка кривична дела. Протесту су се, између осталих, придружиле и породице убијених Новосађанки Марије Цимбал и Владиславе Червенко.

Испред Апелационог суда у Новом Саду окупили су се родитељи младих који су погинули у пожару у новосадској дискотеци "Контраст", протестујући због одуговлачења суђења, изрицања мањих казни и поништавања пресуда за тешка кривична дела.

Протесту су се придружиле и породице убијених Новосађанки Марије Цимбал и Владиславе Червенко, а међу 50 окупљених су били и грађани из Београда, Зрењанина и других делова Војводине, незадовољни правосуђем у Србији.

Окупљени су носили транспаренте "За 'Контраст' и свирепа убиства доживотна робија", "'Контраст' злочин 21. века против омладине" и "Сутра ће у дискотеку ући и ваше дете".

Грађани су носили и фотографије настрадалих у пожару у "Контрасту", као и транспаренте "Увести смртну казну", "36 убода ножем, 13 опекотина, поломљена лобања" и "Укините Апелациони суд".

Бранко Миладиновић, чија је ћерка настрадала у пожар у "Контрасту", рекао је окупљенима да за две године тужилаштво није урадило ништа на процесуирању ватрогасаца и инспектора.

"Нико није позван на одговорност. Позивамо Високи савет судства да заустави ову лакрдију. Две године се играју са болом родитеља, а нико није нашао за сходно да предвиди да ће поступајући судија отићи у пензију, и сада се све враћа на почетак", рекао је Миладиновић.

"Сваки дан идемо на гробље. Наш је живот уништен, а они овде се иживљавају, малтретирају нас. Нећемо то дозволити, од сада ће јавност знати за сваки корак. Нећемо узалуд протесвовати. Ово су три врло очита протеста упозорења јавности да се не поигравају са нама", додаје Миладиновић.

Суђење за пожар у новосадској дискотеци "Контраст", у којем је погинуло шест младих људи, враћено је на почетак до припремног рочишта, а случај је претходно преузео нови судија Вишег суда Боривоје Пап, јер је судија Зора Јамушаков, која је водила суђење, у међувремену отишла у пензију.

Оптужени су власник дискотеке "Контраст" Алојз Ганић (68), двојица закупаца - Славиша Станишић (46) и Дејан Ратковић (36), као и електричар који је обављао поправке у клубу Мирослав Папуга (50).

У пожару 1. априла 2012. године погинули су Марина Аничић (25), Зоран Игњатовић (28), Марко Павловић (29), Ренато Вуковић (21), Милена Далмација (26) и Тамара Миладиновић (25).

Симо Ћировић, чија је сестра Јасмина убијена 2011. године у Зрењанину, каже да је његова сестра усмрћена кухињским ножем и да је утврђено да је имала 36 убодних рана. Апелациони суд је, каже Ћировић, поништио првобитну пресуду убици од 35 година затвора, образложивши да то није било свирепо убиство.

"Са овог места питам: колико убиство мора бити монструозно да би било проглашено свирепим?!", питао је Ћировић.

Окупљенима и медијима обратила се и мајка пре годину дана убијене Марије Цимбал, коју је злочинац након убиства запалио. Рекла је да је у суботу обележила годишњицу смрти своје ћерке, а да суђење убици још није ни почело.

"Када видим шта се дешава са другим породицама, страх ме је да ће Маријин убица изаћи за свега неколико година и да ће одмах убити још неку младу девојку", упозорила је Цимбалова.

Мајка убијене девојке тражи највећу могућу казну за убицу своје ћерке, јер ће само на тај начин бити сигурна да "убица неће починити нови злочин".

"Ово није пробем Цимбала Бојана, Цимбала Марије, Владиславе Червенко, Тање или било кога другог од нас оштећених. За нас је готово, ми можемо само да тугујемо до краја живота", каже Маријин брат, Бојан Цимбал.

То је треће окупљање у последњих седам дана истим поводом. Протесте су започели породица и пријатељи убијене Владиславе Червенко, када је Апелациони суд у Новом Саду укинуо пресуду њеном убици Даријану Мусићу, који је био осуђен на 35 година затвора.

Још се чека извештај Службе за надзор

Министар правде Србије Никола Селаковић каже да још није добио извештај Службе за надзор у вези са пресудама у предметима Михаља Кертеса и убиства Владиславе Червенко.

"Сам поступак надзора је можда нешто дужи јер Служба за надзор потражује предмет од надлежног суда, може да изврши надзор поштовања судског поступка у предмету и онда да изађе са одређеним резултатима", објаснио је Селаковић.

Још битније је, каже министар правде, видети какав би надзор дао у том конкретном случају председник надлежног суда.

Како је рекао, надзор обухвата премете Кертес, Червенко и предлог за поновно отпочињање главног претреса у случају шесторо настрадалих у пожару у новосадској дискотеци "Контраст".

На питање новинара шта му у Бриселу кажу поводом свега што се дешава у српском правосуђу, истакао је да се често скреће пажња да нам је потребна и већа медијска дисциплина кад је реч о извештавању о случајевима који могу да узбуркају јавност и узнемире грађане.

"Када је укинута нека пресуда, не треба то одмах представљати народу као да је неко лишен одговорности", рекао је министар правде и нагласио да се некада пресуде укидају и због лошег начина примене права.

Селаковић је напоменуо и да је комисија за надзор тужилачке истраге завршила рад у предвиђеном року и да је у извештају навела начињене пропусте, а што је још важније, и решења за проблеме.

"Достављен ми је експертски извештај и он ће у најскорије време бити објављен на сајту Министарства правде", рекао је Селаковић

Упитан да ли је задовољан резултатима, одговорио је да је комисија врло прецизно указала на пропусте у дужем временском периоду.

"Оно што је још битније, навела је и јасна решења за проблеме који постоје у спровођењу тужилачке истраге", закључио је Селаковић.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару