Читај ми!

Од стреса до депресије

Стресови, стрепња од неизвесности, губитак посла, генетска предиспозиција, најчешћи су узрочници депресије. Човек треба да научи да сваки моменат искористи за опуштање, као и да избегава да се превише ангажује, поручују психијатри.

Депресија - савремена болест човечанства, како процењује Светска здравствена организација, до краја ове деценије биће водећи фактор оболевања у развијеним земљама. И у Србији, психички поремећаји су међу водећим поремећајима здравља и, на том пољу, већ се пали црвена лампица. С друге стране, док се у свету повећава број оних који због психичких проблема одлазе у превремену пензију, у Србији се смањује.

У Србији су, до пре десетак година, психичка обољења била друга по озбиљности, код сваке шесте особе, која је отишла у инвалидску пензију, разлог су менталне болести.

Данас, сваки десети по основу душевних поремећаја оде у превремену пензију. Разлог томе је повећање броја кардиваскуларних обољења и тумора, али и промена прописа.

Директор Сектора за медицинско вештачење Фонда ПИО Александар Милошевић каже да је број инвалидских пензија после закона из 2003. године у опадању.

"Закон из 2003. је довео до тога да се радна способност не цени само према послу који неко обавља, већ према општој радној способности. Вештачења су се променила у смислу примењивања нових критеријума, а самим тим број инвалидских пензионера је од 2003. године у константном опадању", објаснио је Милошевић.

Вештачењем су, кажу, избегнуте све злоупотребе. Најчешћи душевни поремећаји који доводе до потпуног губитка радне и функционалне способности су тешке депресије, биполарни поремећаји, шизофренија, потом поремећаји личности, психозе.

Поставља се питање - да ли је тешко проценити да ли је неко функционално и радно способан?

"Ту се аршини мало разликују да ли је неко способан или није способан, али и те како постоји проблем да такви људи раде на неком послу, да буду конзистентни на том послу јер они сами по себи су конфликтни, агресивни", рекао је др Владимир Дилигенски, директор Болнице за психијатрију "Др Драгиша Мишовић".

Према његовим речима, не пати само пацијент него и околина.

Стресови, стрепња од неизвесности, губитак посла или немогућност запослења, генетска предиспозиција, најчешћи су узрочници депресије, на које нико не може бити имун.

Др Војка Ерцег Нешковић, неуропсихијатар у КБЦ "Др Драгиша Мишовић", каже да нико не може да предвиди када ће му се десити тако нешто.

"Човек може на разне стресове да реагује адекватно, а да онда на неки мањи буде декласирајући, па да се развије депресија. То да ли ће то да се деси раније или касније зависи од њихових предиспозиција", рекла је Нешковић.

Према њеним речима, човек треба да научи да сваки моменат треба да искористи за опуштање и да се не ангажује превише.

Први симптоми депресије најчешће су несаница, узнемиреност, јутарњи умор, напетост, губитак перспективе. Будући да тај поремећај није ни мало безазлен, посету лекару не би требало одлагати.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару