Читај ми!

Повратак Карађорђевих устаника

Група љубитеља српске историје из Пожеге, Ариља и Београда одлучила је да дан када је почео Први српски устанак обележи оживљавањем историје. Међу онима који су учествовали нема професионалних глумаца, а на првом месту је жеља да се очува традиција.

Петнаестог фебруара 1804. године у Орашцу је подигнут Први српски устанак, који је предводио вожд Карађорђе. Група ентузијаста и љубитеља српске историје из Пожеге, Ариља и Београда, одлучила је да на данашњи дан започне обележавањем тог значајног датума на неуобичајен начин.

Иако међу њима нема глумаца, свакоме је додељана одређена улога, па су тако употпунили празнично дружење и на најбољи начин искористили пролећно време у фебруару. 

Поједини су били у одорама, какве су пре два века имали и српски устаници. Колону запрега предводио је привредник Раде Коларевић, који је као велики љубитељ коња познат широм Србије.

"Држимо коње који могу и да вуку, за јахање и да нешто мало раде на пољопривреди. Отприлике да су за све намене", каже Раде.

Тако су послужили и за оживљавање историје, а Раде Коларевић био је први пут у улози Карађорђа. Цитирајући вожда, он је вратио историју на исти дан далеке 1804. године:

"Ето браћо, ми у име Господа Бога устадосмо противу Турака, који нам кнезове секу, имања наша отимају... Ако ви пристајете, да дигнемо сав народ противу Турака".

Заробљеном Турчину устаници су поштедели живот, шаљући га султану са поруком да се не враћају у Србију.

Након два века историја се променила, каже привредник и директор предузећа "Фасил" Ариље Радојле Буквић, који је у овој необичној реконструкцији српске историје учествовао као посматрач.

"Ако се изузме политика, сваки инвеститор из било које земље је добродошао у Србију, с обзиром да смо ми незапослена земља. Много незапослених људи, сиромашних, тако да свака инвестиција и најмања је добродошла", рекао је Буквић.

Домаћин и главни организатор овог необичног догађаја, Јаћим Јотић, широм Србије познат је по необичном топу, који је направио по узору на Карађорђеве устанике.

"Његова је облога трешњева, од трешње је направљен, а остало сам ја додаво. А иначе, овакав је био топ и за време Првог српског устанка", истиче Јотић.

Међу онима који су учествовали у скромној реконструкцији српске историје, нема професионалних глумаца, али је на првом месту жеља да се очува традиција.

Ови ентузијасти и убудуће имају намеру да о празницима организују оживљавање појединих историјских догађаја.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару