Лекција дечака са аутизмом

Иако је Огњен дечак са аутизмом, он иде у шести разред школе у Сурчину, решава математичке једначине, поздравља на француском и брани на рукомету. Међутим, није одувек било тако.

Готово је немогуће погодити које дете у групи малишана има аутизам. Дванаестогодишњи Огњен иде у шести разред школе у Сурчину. Омиљен је у свом разреду. Ипак, није одувек било тако.

Огњенова мама Слађана Секулић рекла је да је њен син био уписан у један приватни вртић и да су родитељи после четири месеца тражили да Огњен буде исписан из тог вртића да не би аутизам био пренет на њихову децу као заразна болест.

Аутизам није заразна болест. У редовној школи Огњен сада решава математичке једначине, поздравља на француском, брани на рукомету. Огњен каже да у свему томе има помоћ другара.

У школи га све занима. Ван ње, посебно саобраћај.

У њему нема трунке агресије, кажу другари. Мало је спорији на часовима, али веома упоран.

"Воли да ради. Није уопште покварен, добар је. Све најбоље о њему. Жели да ради, да учи", каже Душан, Огњенов друг.

Огњенова другарица Марија каже да је добар друг, да никада ништа лоше није урадио и да хоће да помогне.

Огњену је највише од помоћи да буде са осталом децом.

Психолог Тамара Ђорђевић рекла је да су га деца вукла напред и он се уз помоћ друге деце развијао. "Да је био у било којој другој средини, он би или стагнирао или би дошло до опадања тога што је научио до тада", каже психолог.

Школа коју похађа једна је од ретких која је прилагођена деци са посебним потребама. Новац је уложен у лифт и тоалете са помагалима. Наставници раде за редовну плату. Рад са Огњеном доноси много више.

"Нас је све то мотивисало да радимо више, да се обучимо и да то дете оспособимо, али је и он нас оспособио и научио да будемо спремни да прихватимо свако такво дете у нашој школи", рекао је директорка школе Бранка Селаковић.

Ђорђевићева је рекла да их је Огњен све у школи оплеменио.

"Оплеменио је не само децу, него и наставнике. Ми смо се сви уз њега научили тој саосећајности и емпатији и ја не знам други начин како бисмо деци пренели ту емпатију и те неке врлине које усвајањем школског знања не могу деци да се пренесу", нагласила је психолог.

Лекција коју смо добили у основној школи стигла је од деце и наставника заједно. За све остале, ова прича је била један бесплатни поправни испит.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару