Читај ми!

Међународни дан деце оболеле од рака

Обелажава се Међународни дан деце оболеле од рака. У Србији сваког дана од рака оболи једно дете, док сваке недеље, једно, нажалост изгуби битку са болешћу. Ипак, уколико се открије на време, проценат излечења од малигних болести код деце и адолесцената већи је него код одраслих.

У Србији сваког дана од рака оболи једно дете, док сваке недеље, једно, нажалост изгуби битку са болешћу. У Међународном дану деце оболеле од рака порука је да је проценат излечења велики ако се болест открије на време. Најчешћи малигнитети су - тумор мозга, леукемија, и рак лимфома.

Лекари тврде да су услови за лечење добри, да прате светске и европске протоколе, односно примењују комбинацију хемотерапије, радиотерапије, хирургије, као и да се доста пажње посвећује постоперативном праћењу деце.

Најважнија је рана дијагностика, због чега ће убудуће у свим домовима здравља бити окачени и плакати који упозоравају на најраније симптоме, које не треба занемарити.

Милкица Димитријевић се са дијагнозом суочила пре четири године и каже да је у том тренутку за оболеле од рака најважнија подршка околине.

"Мислим да је потребно више, мени је барем недостајало, нешто висе вршњачке подршке пре свега. Психолога има на одељењима али недовољно, зато што психолози јесу дивни и помажу али је мало да буде један психолог на целом одељењу", каже Милкица Димитријевић.

Управо је пружање вршњачке подршке разлог због ког су се млади оболели од рака окупили 2012. године на радију МладиЦе.

"Интернет радио МладиЦе воде млади људи који су се у детињству и адолесценцији лечили од малигнитета. Водитељи су искључиво младице, односно сурвајвери на енглеском, али лепша је наша реч јер смо ми пре свега млади и имамо заједничко оно це што је ознака за канцер", каже Милкица Димитријевић, уредница на радију. 

Према њеним речима, теме су најразличитије могуће, све оно што занима младе људе, а кроз те теме желе да испричају своје приче, искуства и да охрабре оне који слушају.

"Сматра да је посебно занимљиво код тог радија што пружа двосмерну вршњачку подршку јер док охрабрују оне који се тренутно лече, помажу и себи", навела је Димитријевићева.

Удружења родитеља деце лечене и излечене од рака, као и млади који су победили болест данас ће се окупити од десет часова на Платоу испред Београђанке, у 12 часова у Тржном центру Вождовац, а од 13 у Делта ситију.

За оне најмлађе у родитељској кући у Институту за мајку и дете у 17 часова биће одржана и мађионичарска представа.

Слоган обележавања Дана борбе против малигних болести јесте "Буди свој, ниси број".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару