Честитке поводом Дана државности

Званичници из земље и региона честитају Србији Дан државности и национални празник Сретење. Међу њима су министар одбране Небојша Родић и председник Привременог органа Београда Синиша Мали, као и Стејт департмент, председник Црне Горе Филип Вујановић, премијер Грчке Антонис Самарас, и други.

Министар одбране Небојша Родић честитао је свим припадницима тог министарства и Војске Србије 15. фебруар, национални празник Сретење и Дан државности.

Родић је у честитки истакао да "тај дан не обележава само континуитет државности већ и потврду темељне основе нашег вековног опредељења за слободу, мир, толеранцију и сарадњу са свим народима и државама".

"Поносно сећање на дан доношења првог Устава Кнежевине Србије и почетка борбе за државност представљају надахнуће и залог за данашње генерације у очувању темељних вредности нашег друштва, уз истовремену примену највиших стандарда савремених европских држава", навео је Родић у честитки објављеној на сајту ресорног министарства.

Председник Привременог органа Београда Синиша Мали честитао је Дан државности Председнику Србије Томиславу Николићу и грађанима Београда и Србије.

"Част ми је и задовољство да председнику Републике Србије и свим грађанима Београда и Србије честитам Дан државности. На дан када славимо државност наше републике, обележавамо годишњицу Првог српског устанка који је означио почетак наше борбе за слободу и годишњицу проглашења Сретењског устава, којим је Србија постала модерна и демократска држава, уверен сам да ће наредне године донети срећу и просперитет Србији и свим нашим грађанима", наводи се у честитки Малог.

Сједињене Америчке Државе честитале су грађанима Србије Дан државности, а честитку је у име председника Барака Обаме упутио државни секретар Џон Кери.

"Сједињене Државе честитају Србији на отварању приступних преговора и предузимању кључног корака ка чланству у ЕУ", наводи се у честитци из Стејт департмента и додаје да САД похваљују постизање Бриселског споразума о нормализацији односа Београда и Приштине.

Британска краљица Елизабета је у честитки председнику Томиславу Николићу написала: "Велико ми је задовољство што могу да вам упутим честитке и најтоплије поздраве поводом обележавања Дана државности, уз најбоље жеље за благостање и срећу народа Републике Србије у овој години".

Италијански председник Ђорђо Наполитано је у име италијанског народа и у своје лично име, упутио председнику Николићу најлепше жеље за просперитет Србије уз поруку да ће Италија наставити да пружа подршку нашој земљи на европском путу.

Индијски председник Пранаб Мукерџи честитао је председнику Србије Томиславу Николићу и српском народу празник, уз поруку да две земље везује дугогодишње пријатељство, сарадња, међусобно разумевање и подршка по питањима од суштинског значаја.

Премијеру Дачићу Дан државности Србије честитали су и премијери Мађарске, Индије и Либије, као и председници Сједињених Мексичких Држава и Индонезије, наведено је саопштењу владине Канцеларије за односе са медијима. 

Честитке из региона 

Председник Црне Горе Филип Вујановић упутио је честитку српском колеги Томиславу Николићу, поводом Дана државности Србије, наводећи да Црна Гора и Србија треба да буду пример најсрдачнијег и трајног партнерства.

Како је саопштено из његовог кабинета, Вујановић у честитки Николићу истакао да Црна Гора и Србија треба да буду пример трајног партнерства у интересу грађана две државе, економија и добре поруке из региона.

Црногорски премијер Мило Ђукановић честитао је свом колеги Ивици Дачићу Дан државности, наводећи да је пред Црном Гором и Србијом период јачања свеобухватне сарадње.

"Црна Гора и Србија, у духу традиционално добрих и пријатељских односа, развијају динамичну и садржајну билатералну сарадњу, као и интензиван и свестран политички дијалог, а европска интеграција и комуникација у регионалним оквирима остају наше чврсте заједничке одреднице", навео је Ђукановић.

Председнику Владе Србије Ивици Дачићу најсрдачније честитке упутио је и грчки премијер Антонис Самарас, који је пријатељском народу Србије пожелео напредак у успех.

"Сигуран сам да ће се традиционално одлични односи наших земаља и народа наставити и развијати на свим пољима и на добробит наших народа, као и целог региона, а скорашње отпочињање преговора Србије са ЕУ унапредиће наше и онако чврсте везе", наведено је у честитки премијера Грчке.

Државни празник честитао је и председник Републике Српске Милорад Додик, оценивши да је Србија, тако што је остварила напредак у процесу европских интеграција, додатно учврстила своју позицију на унутрашњем, регионалном и међународном плану.

"Веома нас радује напредак који је Србија постигла у процесу европских интеграција, показана снага и способност у решавању питања од државног и националног интереса, чиме је додатно учврстила своју позицију на унутрашњем, регионалном и ширем међународном плану", навео је Додик у честитки.

Академик Миливоје Унковић данас је у Бањалуци предао генералном конзулу Србије Владимиру Николићу скулптуру "Цвет", поклон поводом Дана државности Србије.

Николић је рекао да поклон на симболичан начин показује приврженост Републике Српске Србији и истакао да ће скулптура украшавати двориште Генералног конзулата Србије у Бањалуци.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару