Тужба скупља од ситне крађе

Упркос камерама и обезбеђењу, и даље ситне крађе у трговинама. На мети лопова најчешће - храна. Стручњаци кажу да трговци углавном не подносе кривичне пријаве за ситне крађе јер је трошак покретања кривичног поступка далеко већи него вредност украдених ствари.

И поред камера, зујалица и физичког обезбеђења, ситне крађе у трговинама и даље постоје. Да би се подигла кривична пријава, минимална вредност украдене робе дуго је била 15.000 динара. Законски лимит у међувремену је снижен на 5.000.

Оштећени често не могу предузети ништа осим приватне тужбе, што дуго траје, много кошта и има неизвестан исход. Неки стручњаци сматрају да је снижење лимита за кривични прогон био изнуђени потез државе.

У односу на претходну годину број ситних крађа остао је исти, али се променио састав онога што се краде, кажу трговци.

Оливера Ћирковић из "Универекспорта" рекал је да се у односу на претходни период кад су за крађе најатрактивнији били луксузни производи као што су алкохол, козметика данас су то артикли углавном из категорије основних животних намирница.

"Можемо да кажемо да прва три места заузимају кафа, чоколада, и све је већи удео сухомеснатих производа", каже Ћирковићева.

Не краде се само по продавницама. На мети ситних лопова су, на пример, електро и телефонски каблови, поклопци за шахтове, а у неким војвођанским селима, људима су крали и кукуруз са њива. Они су сами организовали страже и ангажовали чуваре поља.

Криминолог Златко Николић каже да је тражио нулту толеранцију је је за њега свака крађа -крађа.

"Онај што је украо нешто у самопослузи, тамо је видео цену, али кад краде по њивама, или кад краде каблове, он не води рачуна о другима - колика је штета нанета људима што је нестала струја, или што је неко могао да погине", каже Николић.

Стручњаци кажу да трговци углавном не подносе кривичне пријаве за ситне крађе јер је трошак покретања кривичног поступка далеко већи него вредност украдених ствари, па извршиоци врло често остају некажњени.

Шеф Одсека за сузбијање џепних крађа, Управа криминалистичке полиције Александар Митровић каже да често посматрају извршиоце док врше кривична дела.

"Пустимо их да изврше неколико кривичних дела и на крају кад их ухватимо збрајањем вредности одузетих ствари дођемо до износа који је преко 5.000 динара и на тај начин подносимо кривичну пријаву по службеној дужности за кривично дело крађе", рекао је Митровић.

Ситни лопови пођеднако су мушкарци и жене, што није случај са другим врстама крађа, у којима предњаче мушкарци, кажу у полицији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару