Читај ми!

Радна група следеће недеље о Закону о раду

Наредне седмице радна група би требало да почне рад на новом нацрту Закона о раду, одлучено на припремном састанку тог тела. Договорено да се на наредном састанку изаберу нови чланови и одлучи да ли ће се ићи на измене постојећег или израду новог Закона о раду.

На данашњем припремном састанку радне групе за израду нове верзије закона о раду договорено је да се наредне седмице започне рад на том документу, речено је агенцији Бета у Министарству рада, запошљавања и социјалне политике Србије.

Како је речено, на том састанку је разговарано о техничким детаљима и динамици рада те радне групе, док ће на следећем бити изабрани чланови, који ће прво одлучивати да ли ће се ићи на измене постојећег или израду новог закона о раду.

Припремни састанак радне групе за нову верзију закона о раду у којој су предаставници Владе Србије, два највећа синдиката и Уније послодаваца Србије одржан је у просторијама Савеза самосталних синдиката Србије (СССС).

Нова радна група би да требало да до1. маја припреми нацрт нове верзије закона који ће уредити тржиште рада и капитала.

То је договорено у петак, 31. јануара на састанку представника Владе Србије, два репрезентативна синдиката, СССС и уједињених гранских синдиката (УГС) "Независност" и Удружења послодаваца Србије, после којег је најављено да ће радна група поцети да ради у понедељак, 3. фебруара.

Састанку у Влади Србије су присуствовали први потпредседник Владе Александар Вучцић, председник СССС Србије Љубисав Орбовић, председник УГС "Независност" Бранислав чанак и председник Уније послодаваца Србије Небојша Атанацковић.

Како је прецизирао министар спољне и унутрашње трговине и телекомуникација Србије Расим Љајић, циљ је да до 1. маја буде израђен нацрт закона, а да до 30. маја буде спроведена јавна расправа, како би до 30. јуна закон био усвојен.

Председник Уније послодаваца Србије Небојша Атанацковић је, након састанка у Влади Србије, рекао је да се нада да ће Србија добити закон о раду који ће прихватити и страни инвеститори и сви остали као значајно бољи закон који уређује свет рада и свет капитала.

Љубисав Орбовић, председник СССС је истакао да ће синдикати узети активно учешће у раду радне групе и показати да су конструктивни и да постоји могућност да се дође до заједничког решења.

Претходна радна група је, без учешћа репрезентативних синдиката, припремила Нацрт измена и допуна Закона о раду који је био у јавној расправи од 18. децембра до 10. јануара.

Предложеним изменама Закона о раду није био задовољан готово ниједан синдикат у Србији, па је 20. јануара на састанку премијера Србије Ивице Дачића и првог протпредседника Александара Вучића с представницима репрезентативих синдиката и Уније послодваца одлучено да се поново разматрају измене радног законодавства.

Синдикати су 23. јануара организовали у предузећима и установама у Србији једносатни штрајк као упозорење да се убудуће ниједан закон који се односи на услове рада и права радника не може мењати без договора с њима.

Дачић је делегацији синдиката који су Београду 24. јануара организовали протест обећао да ће Социјално-економски савет поново разматрати и измене закона о стечају и приватизацији, иако су предлози тих закона већ у скупштинској процедури.

Измене закона о раду, стечају и приватизацији, како је раније најављивано, требало је да буду усвојене најкасније до краја јануара ове године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару