Читај ми!

Тестови за малу матуру службена тајна?

Половином фебруара требало би да буде познат календар и детаљно упутство за спровођење завршног испита за осмаке, а у Министарству просвете размишљају о томе да садржај теста буде проглашен за службену тајну. Одговорност за спровођење испитне процедуре пребацује се на директоре школа.

Садржај тестова за малу матуру могао би да буде проглашен службеном тајном. До половине фебруара треба да буде познат календар и детаљно упутство за спровођење завршног испита за осмаке, најављено је из Министарства просвете, науке и технолошког развоја.

То је једна од идеја, због веће безбедности и одговорности свих учесника у припреми и спровођењу испита, речено је Танјугу у Министарству просвете и Заводу за вредновање квалитета образовања и васпитања.

Ове године Министарство ће, према речима помоћника министра просвете Љубише Антонијевића, свим учесницима послати јасније поруке у вези са процедуром испита.

Тако ће директори потписати изјаву којом ће се обавезати да спроводе прописану процедуру, односно биће одговорни за учињене пропусте, рекао је Антонијевић.

Министарство је, како је речено на недавној конференцији за новинаре о тој теми, уочило 25 школа које су прошле године повредиле процедуру, јер је на испиту било помагања и преписивања.

Календар испитних активности је у мандату Радне групе за спровођење завршног испита и у овом тренутку комисија интензивно ради на "мапи пута" која описује активности, динамику и одговорности учесника, рекао је Танјугу директор Завода Драган Банићевић.

Банићевић је најавио да ће у фебруару бити познати резултати контроле квалитета оцењивања прошлогодишњег испита.

На основу те анализе, биће предузете мере да се предупреде евантуалне злоупотребе, рекао је Банићевић и навео да су школе у обавези да испитни материјал чувају годину дана и да Завод има право да га затражи на додатну анализу, посебно када показатељи указују на "неочекиване" резултате код појединих школа.

Банићевић је навео да се на основу резултата завршног испита индиректно може мерити и квалитет образовног система и рад наставника и њихов учиник.

Осмаци ће ове године полагати испит из седам предмета - српског (матерњег) језика и математике, и питања из новоуведеног комбинованог теста из биологије, географије, историје, физике и хемије.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару