Читај ми!

"Утрогестан" ускоро о трошку Фонда

Лек "утрогестан", који се користи за одржавање трудноће, а за који су будуће маме плаћале партиципацију, од 5. фебруара добијаће се о трошку Фонда, сазнаје РТС.

Предновогодишња најава Републичког фонда за здравствено осигурање, да је лек "утогестан" бесплатан, збунила је многе труднице које су морале и у јануару да плате 45 одсто учешћа за куповину тог лека. Међутим, како РТС сазнаје, од 5. фебруара "утрогестан", који се користи за одржавање трудноће, добијаће се о трошку Фонда.

Више од четири месеца, три пута дневно Весна Чупић узима лек "утрогестан". Лекове из кутије попије за пет дана, а за ту дозу мора да плати партиципацију од 295 динара.

Чупићева је рекла да се обрадовала када је у децембру прочитала новинске чланке да је "утрогестан" бесплатан на рецепт.

"Међутим, када сам сада у јануару отишла да подигнем тај лек, непријатно сам се издненадила када ми је лекарка тражила да платим као и до сада учешће. Рекла је да није ослобођено партиципације-учешћа. Узела сам фискални рачун и купила лек као и до сада. Колико свака трудица треба да плати значи ми и то особађање", навела је Чупићева.

На питање зашто касни укидање партиципације за овај лек, у Републичком фонду за здравствено осигурање су нам одговорили да ће учешће за "утрогестан" бити укинуто, али се на одлуку чекало због уобичајене процедуре.

Фонд је нови Правилник о Листи лекова доставио Министарству здравља, како би се добила сагласност тог Министарства и Владе. Правилник ступа на снагу 5. фебруара, а од тада труднице у Србији више неће плаћати учешће за тај лек.

По препоруци лекара овим леком Весна и многе друге труднице у Србији одржавају трудноћу.

Гинеколог Дома здравља "Савски венац" Снежана Јанковић рекла је да је "утрогестан" природни прогестерон који делује на материцу која је у гравидном стању да спречи појаву превремених контракција, спречи појаву превеременог спонтаног побачаја и превременог порођаја.

Према њеним речима, тај лек се користи у превентивне и терапијске сврхе уколико је ризична трудноћа .

Трудницама којима од 5. фебруара неке апотеке које имају уговор са Фондом за издавање лекова на рецепт наплате учешће, то треба да пријаве Републичком фонду на мејл prijave.osiguranika@rfzo.rs.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару