Читај ми!

Бечка клиника наде за српске пацијенте

Пацијенти из Србије одлазиће на трансплантацију срца и плућа у Аустрију. Еуротрансплант потврдио сагласност за сарадњу, рекао за РТС државни секретар у Министарству здравља Владимир Ђукић. Сарадња значајна због педијатријске трансплантације али и због образовања лекара, истиче Ђукић.

Сви пацијенти којима је пре два дана у Клиничком центру Србије и Ургентном центру урађена трансплантација, добро се опорављају, потврђено је РТС-у. У ноћи између среде и четвртка и у четвртак, урађено је осам трансплантација, пресађени су срце, јетра, четири бубрега и две рожњаче, у интервенцијама у којима је учествовало више од 100 стручњака.

После састанка са представницима Еуротранспланта за Србију, иако није чланица те организације, стижу добре вести. 

Држава ће плаћати трансплантацију у иностранству, али је важно и да наши грађани добију орган на време, рекао је за РТС Владимир Ђукић, државни секретар у Министарству здравља.

Ђукић је рекао да је централа Еуротранспланта у Лајдену на зимском конгресу у Албаху донела одлуку да Србија добије потпуну сагласност на потписивање твининг споразума са АКХ болницом.

"То се односи на трансплантацију плућа, а крајем марта ћемо потписати и за трансплантацију срца, јер су они ценећи наше одличне резултате у трансплантацији срца мислили да нам је то непотребно", каже Ђукић.

Ђукић сматра да је сарадња са том елитном установом значајна, због педијатријске трансплантације, због образовања лекара и због успостављања мостова сарадње са европским здравственим институцијама.

Професор Ђукић у среду одлази у Беч са директором Клиничког центра Златибором Лончаром где ће са професором Валтером Клепетком прецизирати техничке детаље трансплантације.

"Прецизираће се како ће они долазити, како ћемо узимази органе, како ће наши грађани долазити на листу, да ли ће чекати трансплантацију у Бечу или ће заједно са тим авионом којим се орган транспортује путовати у Беч на трансплатацију. И оно што је најзначајније  обучаваћемо пулмологе, имунологе, анестезиологе за постоперативни ток", објашњава Ђукић.

Професор Ђукић је задужен испред Министарства здравља за контролу здравствених установа у ванредној ситуацији.

Кад год је у Србији најтеже ми смо тада нормални, стручни, агилни и хумани, тако да здравствени систем реагује добро, каже Ђукић.

"Једно акутно срчано обољење је збринуто у Центру за кардиоваскуларне болсти Војводине. Трудница такође, пацијенти на дијализи нису угрожени, они могу да буду до регионалних центара и болница у Сенти, Врбасу, Суботици и Зрењанину транспортовани на сигуран начин", рекао је Ђукић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару