Читај ми!

Кон: Све гласнији противници вакцинације

Вакцине представљају највеће достигнуће човечанства и медицине и захваљујући њима искорењене многе заразне болести, истиче епидемиолог Предраг Кон. Данас све јачи противници вакцинације, упозорава Кон.

Епидемиолог Предраг Кон упозорио је да су данас све јачи противници вакцинације, истакавши да вакцине представљају највеће достигнуће човечанства и медицине, захваљујући којима су искорењене многе заразне болести.

Кон подсећа да је само од вариоле вере током 20 века у свету умрло 300 милиона до 500 милиона људи и да је искорењивање ове болести једно од највећих достигнућа вакцинације.

Искорењене су, како каже, дифтерија и тетанус, а пред елиминисањем су и дечја парализа, велики кашаљ, мале богиње.

Кон каже да су са појавом интернерта постали све гласнији противници вакцинације, а њихов глас се све јаче чује, јер родитељи обично све информације о вакцинама проналазе на интернету.

"Чинило се да је завршено са том причом против вакцина, која траје више од два века. У прошлости било је доста расправа и етичких дилема да ли сву децу треба вакцинисати, јер су вакцине против вариоле озбиљне и могле су да дају нежељенре ефекте па чак и смртне случајеве. Међутим, оне су и спасиле човечанство", рекао је Кон Танјугу.

Сматра да су лекари који се баве превентивом, код нас и у свету, прилично инертни на ову појаву и да на сајтовима или друштвеним мрежама данас доминирају антивакциналне поруке.

"Антивакцинални покрет потпуно је нестао у неком периоду када су вакцине показивале своје деловање и поново се појавио са појавом ММР вакцине и објавом чланка у једном престижном науцном часопису да је ова вакцина повезана са аутизмом. Истраживања која су накнадно урађена нису могла да потврде ову тезу, али се утицај тог чланка још траје", наглашава Кон.

У Србији је, како каже, одзив на вакцинацију и даље добар и више од 90 одсто деце се вакцинише, јер родитељи имају огромно поверење, али се утицај противника бележи.

"Ирационални став родитеља"

"Појављују се родитељи који одбијају вакцинацију деце и то је за сада још увек мали број. Рецимо 2010 године 85 малишана није вакцинисано, јер су родитељи одбили да деца приме вакцине, прошле године из истог разлога није вакцинисано 168 деце", рекао је Кон и додао да образложења тих родитеља нису рационална и у вези су са текстовима које читају на интернету.

Кон каже да је током 2012. годину први пут у Београду оцена вакцинације била незадовољавајућа, али то није последица само утицаја антивакциналног покрета већ је било и прекида у снадбевању вакцинама.

Наш саговорник објашњава да неке заразне болести, које су захваљујући вакцинама искорењене, када би се сада појавиле лекари не би знали ништа о њима.

"Ја дифтерију никада нисам видео, знам болест по опису, али је нисам видео. Дечју парализу сам видео током студирања и практично после тога никада више. Мале богиње сам лечио као млад лекар у војсци, а данас их немате", наглашава Кон.

Родитељи често као образложење за одбијање да вакцинишу децу наводе да су све те заразне болести данас излечиве, на шта им епидемиолози одговарају да је реч о огромној заблуди.

"Када се распао СССР око 4.000 особа у Русији је умрло од дифтерије, а више од 150.000 је било оболелих", рекао је Кон и додао да се вакцинацијом ствара баријера код становништва која штити да се поврате те болести.

Како је напоменуо Кон, оног тренутка када падне број оних који су вакцинисани, ствара се могућност да се код појаве микроорганизма болест даље прошири и да настане епидемија.

Колективним имунитетом се обезбеђује да ако се микроорганизам појави да не може да се шири ", закључио је Кон и додао да се мора разговарати и о друштвеној одговорности.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару