Програм раног откривања рака према плану

Министарство здравља саопштило је да је националним програмом раног откривања карцинома грлића материце, дојке и дебелог црева обухваћено 20 одсто грађана циљне групе и постигнути су планирани резултати.

Националним програмом раног откривања карцинома грлића материце, дојке и дебелог црева обухваћено је 20 одсто грађана циљне групе и постигнути су планирани резултати, саопштило је Министарство здравља.

У овој години планирано је повећање броја домова здравља у којима ће се спроводити Национални програм скрининга и још већи обухват становништва које спада у циљне групе, а у току је јавни позив министарства за пријаву пројеката за реализацију Националног програма "Србија против рака".

Пројекте могу пријавити болнице и клинички центри из плана мреже здравствених установа, а пријаву пројекта могу заједнички поднети две или више здравствених установа.

На скрининг рака дојке позивају се жене од 50 до 69 година, превентивни прегледи се спроводи у 27 домова здравља и према плану активности у првој години спровођења очекивани обухват је 20 одсто жена наведене циљне групе, подсећају из Министарства здравља.

Позивом на скрининг рака дојке обухваћено је 36,9 одсто жена (64.808), од којих се одазвало 37,7 одсто, а у овој години прегледи ће се спроводити у 41 дому здравља.

Скрининг рака грлића материце спроводи се у 12 домова здравља и позивају се жене од 25 до 64 године. Позивом је обухваћено 48 одсто жена циљне групе (87.875), од којих се одазвало 47,9 одсто, а према плану за ову годину скрининг ће се спроводити у 42 дома здравља.

Жене и мушкарци од 50 до 74 године позивају се на скрининг карцинома дебелог црева и превентивни прегледи спроводи се у 20 домова здравља.

Позивом је обухваћено 14,7 одсто грађаана (36.862), од којих се одазвало 61,4 одсто позваних из циљне групе, а у овој години прегледи ће се спроводити у 31 дому здравља.

Министарство здравља је у сарадњи са мрежом института и завода за јавно здравље и здравствених установа, у децембру 2012. године започело спровођење организованих скрининг програма рака дојке, рака грлића материце и рака дебелог црева.

Од 1. јула 2013. године део активности у области скринига спроводи Канцеларија за скрининг рака у Институту за јавно здравље Србије.

Национални програм "Србија против рака", као и Национални програми за рано откривање рака грлића материце, дојке и дебелог црева представљају одговор здравственог система на чињеницу да су малигне болести један од најчешћих узрочника обољевања и смртности.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару