Читај ми!

Карађорђевићи поднели захтев за враћање имовине

Налседници краља Петра и краљице Марије предали су захтев за враћање одузете имовине. Постражују неколико кућа, ливада, намештај и уметничка дела. У Агенцији за реституцију кажу да неће бити привилеговани али ни дискриминисани.

На шалтерима пошта све је већа гужва пред истек рока за подношење захтева за враћање одузете имовине. У агенцији за реституцији кажу да ће примати и непотпуну документацију како би сви заинтересовани поднели захтев за обештећење. Наследници краља Петра и краљице Марије предали су захтев. Потражују неколико кућа, ливада, намештај, уметничка дела.

Још за живота своју имовину Краљ Александар поделио је синовима Петру Томиславу и Андреју. Захтев за враћање одузете имовине у име њихових наследника поднели су адвокати и принц Владимир, син кнеза Андреја.

"Поднели смо заједнички захтев уз помоћ тројице адвоката, али у суштини је цела породица Карађорђевић поднела захтев за реституцију. Било је мало компликација због адвоката принца Александра Карађорђевића, који је желео то да уради одвојено па је све учињено, технички речено одвојено. Ипак, у питању је захтев једне породице", каже Владимир Карађорђевић.

На више локација у Београду где су се некада налазиле куће Карађорђевица никле су стамбене зграде или пословни објекти. Ипак, имовина Карађорђевића пописана је до најситнијег детаља. У овим књигама записано је само оно сто се налази у дворском комплексу.

"Дворски комплекс је законом изузет. Значи остају непокретности у Сарајевској, Крунској, Булевару краља Александра, 5-6 тих непокретности, и поставља се питање покретних ствари за које је исто поднет захтев", каже адвокат Душанка Суботић Хомен.

У Агенцији за реституцији кажу да је технички потребно две-три недеље да захтев Карађорђевића са шалтера поште стигне до њих.

"Што се тиче поступка који ће бити вођен у Агенцији, нити ће бити привилеговани а неће бити ни дискриминисани. Ја очекујем да и други актери, пре свега јавност има у виду да као што ми штитимо интегритет свих људи и породица, да и породица Карађорђевић има ту условно речено заштиту у смислу заштите њихових интереса", директор Агенције за реституцију Страхиња Секулић.

Наследници синова краља Александра и краљице Марије своју имовину у поступку реституције потражују и у бившим југословенским републикама. У Словенији, Брдо код Крања и Црној Гори краљевски комплекс у Милочеру. Међутим, у оба случаја безуспешно.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару