Положај жена и деце "под лупом" Уницефа

Уницеф и Републички завод за статистику започињу Истраживање положаја жена и деце у Србији. Међу подацима су и они који се не добијају редовним истраживањима. На основу њих угрожени могу да траже већа права, кажу у Уницефу.

Републички завод за статистику и Уницеф данас започињу пето национално Истраживање положаја жена и деце у Србији. Истраживање је усмерено на најосетљивији део популације: жене, децу до пет година, угрожене и маргинализоване групе становништва. Међу подацима који се не добијају редовним статистичким истраживањима су они о условима у којима деца расту и развијају се, о вакцинацији, потхрањености, гојазности и слично.

Статистика је већ утврдила да су жене у Србији за исти посао у просеку око 200 евра мање плаћене од мушкараца. Према попису, најниже зараде имају самохране мајке и удате жене са децом предшколског узраста.

Истраживање Уницефа и Завода за статистику требало би да утврди да ли постоји разлика у односу на 2010. годину. Осим о примањима, знаћемо и нешто више о здрављу жена и деце, социјалној заштити, образовању.

Директор Републичког завода за статистику Драган Вукмировић каже да ће мерити оно што се десило у периоду кризе од 2010. године до данас.

"Да би се спровеле добре акције у дело желимо да видимо колико грађана је информисано о социјалним давањима, да ли их користе, ако не, зашто их не користе", каже Вукмировић.

Претходно истраживање показује смањење смртности одојчади, али је она и даље висока код ромске популације. Уницеф предлаже да се таква истраживања раде сваке треће уместо сваке пете године.

Директор Уницефа у Србији Мишел Сен-Лот истиче да су ови подаци корисни за угрожену популацију и проширивањње њихових права.

"Они на основу тога могу да траже права која нису имали. Добра је за оне који одлучују, који могу да виде недостатке и да се баве политиком и расподелом буџета тако што ће усмерити ресурсе према популацији која је заборављена и маргинализована", објашњава Сен-Лот.

Истраживање ће се бавити и економским положајем жена. Показало се да су породиљска боловања мање плаћена у неким градовима и да се мушкарци ретко одлучују за породиљско одсуство.

Наталија Мићуновић из Управе за родну равноправност сматра да је неопходно да мушкарци преузму свој део у обавезама и да послодавци не дискриминишу жене.

"У Европи је та иницијатива пре кризе постојала да се балансира приватни и професионални живот и да држава обрати пажњу каква треба да буду радна времена", напомиње Мићуновићева.

Са члановима 9.100 домаћинстава разговараће 88 искусних анкетара, међу којима су и чланови ромских невладиних организација.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару