Повраћај ПДВ-а за беби опрему

Пријаве за повраћај ПДВ-а за беби опрему родитељи могу поднети у наредне две седмице. Услови се нису мењали - враћа се ПДВ од куповине креветаца, колица, ауто-седишта, столица за храњење, пелена и хране за бебе.

У наредних 15 дана, родитељи пореској управи могу да поднесу пријаве за повраћај ПДВ-а за беби опрему. Услови и процедура пријаве су остали исти као прошле године. Новац од ПДВ-а је у првом кругу добило 14.500 породица, а надлежни кажу да овај пут очекују већи број пријава.

Они који своје право не искористе одмах, то могу да ураде у наредним роковима, јер рачуни за повраћај важе пет година. Услови се нису мењали.

До друге године детета родитељима од ПДВ-а за беби опрему може бити враћено највише 70.000 динара и то за куповину кревеца, колица, ауто- седишта, столице за храњење, пелена и беби хране. То право и даље остварују породице чија примања не прелазе 80.000 динара месечно и чија вредност имовине није већа од 200.000 евра.

"Родитељ подноси захетв који може преузет са сајта пореске управе, уз захтев подноси фискалне исечке, копије фискалних исечака и списак бројева тих фискалних исечака. Никаква друга документација није потребна, а све набавке од првог јануара 2013. се могу узети у обзир приликом одобравања права на повраћај", каже Драган Агатуновић из Пореске управе.

Родитељи су се у почетку жалили да им нису уважили рачуне за опрему коју су купили пре него што се беба родила. Сада је то решено и такви рачуни се признају. Ипак, било је још проблема, истичу у удружењу "Родитељ".

"То су били спорадични случајеви да пореске управе нису биле довољно обавештене о самој документацији, па су тражиле преобимну документацију од родитеља и ти родитељи нису остварили право на повраћај ПДВ-а у јулу прошле године. И практично смо схватили да је тај цензус врло дискутабилан и родитељи су нам се жалили да, на пример, имају троје деце, а да само мало прелазе цензус и да им је то заиста потребно", каже Драгана Соћанин из удружења "Родитељ".

Стручњаци тврде да је повраћај ПДВ-а за беби опрему мера директне популационе политике, тачније да би требало да утиче на повећање наталитета. Ипак, сматрају да до тога неће доћи. Једина сигурна мера, кажу демографи, могла би да буде запошљавање родитеља.

"Повраћај ПДВ-а за беби опрему не може да има никакв значајан ефекат на дужи рок. Ви можете имати смањен порез или укинут порез на неку опрему и неопходна средства када су бебе у питању, али зато имате пораст трошкова на неким другим пољима", каже Владимир Никитовић, демограф.

Новац од ПДВ-а за беби опрему враћа се родитељима најкасније месец и по дана од педавања пријаве. Надлежни кажу да у прошлом року није било кашњена у исплатама и уверавају да ће тако бити и надаље.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару