Радници "Желвоза" незадовољни споразумом

Постигнут споразум између радника "Желвоза" и Министарства привреде. Договорено да до следећег петка радници добију два минимална лична дохотка. Иако нису "најзадовољнији" договором, радници одлучили да престану с радикализовањем протеста, али и даље не желе да напусте градску скупштину.

Радници "Желвоза", синдикалне вође, пословодство те фабрике и представници Града Смедерева постигли су делимичан успех у разговору с координатором Министарства привреде Игором Мировићем, изјавила је градоначелница Смедерева Јасна Аврамовић.

"С министром смо се договорили да до следећег петка (7. фебруара) радници приме два минимална лична дохотка, а након те исплате, дан-два потом биће оформљена група од представника синдиката, руководства и Министарства који ће радити на решавању проблема 'Желвоза'", рекла је Аврамовићева агенцији Бета.

Додала је да синдикалци и радници, који протестују од 15. јануара, "нису најзадовољнији" постигнутим договором.

Синдикалци су пристали да престану с радикализовањем протеста, али нису пристали да напусте скупштинску салу и омогуће градској управи да нормално функционише.

Око 400 незадовољних радника провалило је 15. јануара у градску скупштину тражећи повезивање радног стажа, оверу здравствених књижица, покретање социјалног програма и исплату заосталих зарада од маја прошле године.

Радници су у скупштинској сали током протеста у марту 2012. године спавали у згради локалне управе, а штрајковали су и у фебруару 2011. када је већински власник "Желвоза" био конзорцијум "Грампет и Ремар", који је фабрику напустио крајем марта те године.

Румунски конзорцијум је ушао у "Желвоз" у лето 2008. године, у време када је синдикат организовао штрајкове због приватизације. У то време "Желвоз" је имао 1.450 радника, а сада има око 870, од којих је већина на принудним одморима, а на протестне шетње и блокаде редовно је излазило до 300 људи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару