Борба против ветра у Београду

Град Београд преузео је низ активности и чини све како би уклонио потенцијалне узроке да услед јаког ветра дође до повреда грађана, поручио је председник Привременог већа Синиша Мали. "Зеленило Београд" било је принуђено да интервенише неколико пута, пошто је ветар оборио дрвеће на неколико локација у Београду.

Председник Привременог већа Београда Синиша Мали изјавио је да ће до краја дана бити уклоњено осам стубова са Панчевачког моста који су због ветра склони паду.

Мали је рекао да иако то није у надлежности града Београда, градски штаб за ванредне ситуације је донео је одлуку да се стубови уклоне, јер постоји велика опасност, како за возаче тако и за грађане.  Због јаког ветра у току дана пала су четири стуба са Панчевачког моста.

Како је објаснио координатор свих активности зимске службе града Београда Дарко Главаш, због замене осам стубова на Панчевачком мосту саобраћајне траке ће бити наизменично заустављане.

"Док не завршимо уклањање стубова на Панчевачком мосту, осветљење ће бити на слабијем нивоу, а данас ћемо у смеру од Београда ка Панчеву мењати осам стубова, тако да ћемо местимично морати да обустављамо саобраћај у једној саобраћајној траци", казао је Главаш.

Град Београд, према његовим речима, интервенисао је и када је реч о опасности од пада новогодишњих украса у Београду.

"Дали смо налог Јавном комуналном предузећу и Јавном осветљењу да по убрзаној процедури уклоне новогодишње украсе. С обзиром на јак ветар, врло је битно да се они уклоне што пре како не би пале и повредиле људе", истакао је Мали.

Јак ветар је био узрок и јутрошњег инцидента са сплавом "Лукас" на београдском приобаљу, који се откачио и оштетио још неколико сплавова.

"Тренутно се ради с Лучком капетанијом, МУП-ом и предузећем Водовод и канализација да се ти објекти осигурају, пошто не могу да се помере због ветра", додао је Мали.  Он је апеловао на све власнике пловних објеката да провере своја пловила и додатно их осигурају.

"Радимо све што можемо да се носимо са овим ветром који неће престати до уторка, а у ноћи између недеље и понедељка се очекује и ледена киша, па ће град Београд учинити све да отклони потенцијалне узроке повреда и незгода које могу да буду последица јаког ветра", истакао је Мали.

Јавно предузеће "Зеленило Београд" било је принуђено да интервенише неколико пута, пошто је ветар оборио дрвеће на неколико локација у Београду, углавном без штете.  За све случајеве оборених или оштећених стабала Београђани се могу обратити дежурној служби Зеленила, у Булевару Војводе Мишића 85а или на телефон 011/2650 683.

Позивање дежурне службе могуће је и преко Градског центра за обавештавање, Дежурне инспекције и МУП-а.

Олујни ветар у Београду достиже јачину 20-28метара у секунди.  Додаје се да је у ноћи између четвртка и петка дрво у Улици краљице Катарине са зелене површине пало на два аутомобила и електроводове и да је уклоњено интервенцијом екипа "Зеленила". 

Будући да се ветар олујне јачине предвиђа и у наредних неколико дана, Служба за хитне интервенције биће дежурна 24 часа.

Због олујног ветра и снежних наноса уведена је забрана уласка камиона из Мађарске и Румуније, као и пловидба Дунавом, речено је на данашњој седници Републичког штаба за ванредне ситуације.

Истакнуто је да је приоритетни задатак спасавање педесетак особа завејаних на Зрењанинском путу, између Перлеза и Стајићева, због чега је жандармерији наређено да се одмах ангажује на извлачењу тих људи.

Министар саобраћај Србије Александар Антић одлучио је да се због временских неприлика забрани теретни саобраћај из правца Румуније и Мађарске, а Лучкој капетанији да забрани пловидбу низ Дунав.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару