Читај ми!

Младим мајкама потребна подршка

Један од узрока зашто мајке напуштају новорођенчад јесте постпартална психоза, каже гинеколог Зоран Станковић истичући да је потребно да мајкама породица и околина пруже подршку. Више се изврши прекида трудноће него што се роди беба зачетих у адолесценцији, указује Станковић.

Статистички подаци показују да се у Србији годишње у просеку остави између 150 и 200 тек рођених беба. Гинеколог Зоран Станковић из Института за здравствену заштиту мајке и детета "Доктор Вукан Чупић" каже да је један од узрока постпартална психоза и истиче да је потребна подршка околине.

Нови Сад је у понедељак ујутру шокирала вест да је у контејнеру пронађено мртво новорођенче. То је други такав случај у том граду у последња четири месеца.

"Познато је да постоји постпартална психоза, што је велики проблем код мајки у првим недељама прихватања новорођенчета, пре свега ако нема праву подршку", рекао је Станковић гостујући у Дневнику РТС-а.

У свету постоје различити проблеми гледано по регионима, каже Станковић.

"Чиле има велики број адолесцентних трудноћа. Апелују на власти да помогну у едукацији, не би ли спречили толики број трудноћа", рекао је Станковић и истакао да нешто другачији проблем има Македонија која се суочава са све већим бројем прекида трудноће у поодмаклом периоду, наводећи економски фактор као разлог.

Говорећи о абортусима у Србији, Станковић истиче да је, када је о адолесцентским трудноћама реч, већи број прекида него рођених беба.

На југу Србије, међутим, ситуација је обрнута, више адолесценткиња одлучи да роди, него да прекине трудноћу, каже Станковић.

"Неопходно је да родитељи одржавају контакт са младима. Да нађу више времена за младе и да вршњаци дају подршку једни другима, да користе саветовалишта за младе, услуге педијатара, гинеколога", саветује Станковић.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 04. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи