Читај ми!

Нови живот са старим проблемима

Родитељи Анђеле Алексић су новац за трансплантацију срца своје ћерке сакупили уз помоћ хуманих људи. Међутим, ту нису престали проблеми, сада су принуђени да се сналазе за финансирање редовних контрола у Бечу.

Пре годину дана тринаестогодишња Анђела Алексић је на АКХ клиници у Бечу добила ново срце. Родитељи су новац за трансплантацију сакупили уз помоћ хуманих људи, али се и даље сналазе за финансирање редовних контрола у Бечу.

Анђелу у понедељак чека преглед у Бечу, за који једино још има средстава на рачуну.

Прошли пут је на клиници у Бечу била 28 дана, због вируса морала је да прима терапију. Цена контрола, које обично трају дан, је 1.200 евра.

Анђела Алексић каже да путује 12 сати до болнице, раде јој ултразвук, ЕКГ, ваде јој крв, додаје да јој није напорно и да лекари кажу да је добро.

На контролама се проверава Анђелино ново срце, и комплетна крвна слика. И после операције пије више лекова дневно.

Анђелин отац Славољуб рекао је да су контроле обавезне због крви, како би се се проверило да организам не одбаци страно тело.

До Беча на пут дужи од 1.000 километара, путују аутомобилом. Анђели су, кажу родитељи, лекари препоручили да избегава гужву, уобичајену за друга превозна средства.

За гориво и путарине плаћају око 23.000 динара. Контактирали су Фонд за здравствено осигурање.

Анђелина мајка Марина Алексић каже да су јој рекли да ће држава за децу коју шаље плаћати пут, а "деца чији су родитељи сами плаћали трансплантацију нека се сналазе".

Анђели је шум на срцу откривен када је имала четири године, са десет је дијагнозирана кардиомиопатија.

Шесточлана породица Алексић живи од пољопривреде и повремених сезонских послова. На операцију је отишла са 26 килограма, и срцем које је радило са 28 одсто капацитета. Данас је Анђела здрава девојчица, али јој је и даље неопходан одлазак на контроле.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару