Читај ми!

Полемика министарства и Друштва судија

Одговорност судија које су учествовале за пропалу реформу треба да утврђују саме судије, поручују из Министарства правде и државне управе поводом критика Друштва судија Србије да кривци за пропалу реформу нису одговарали.

Помоћник министра правде и државне управе Чедомир Бацковић рекао је Танјугу да одговорност судија пре свега треба да траже и утврђују судије у оквиру своје независности и својих органа и то у складу са законском процедуром.

"Што се тиче Министарства правде ми, иако не угожавамо њихову независност имамо, надам се, право на своје мишљење - а наше мишљење јесте да би требало преиспитати питање постојања кривичне и материјалне одговорности чланова ВСС за све оно што се десило", рекао је Бацковић.

То треба да се одвија, како је навео, у једном поступку у ком би главну реч имале судије у складу са уставним, законским решењима и у складу са независносћу правосуђа.

"Тражена је независност и сада им је то омогућено.", рекао је Бацковић одговарајући на критике председнице Друштва судија Србије Драгане Бољевић да је пропуштена прилика да одговарају кривци за крах реформе правосуђа.

Бацковић сматра да је на тај начин извршна власт послала поруку "да се послушнима опрашта свака кривица".

Бољевићева истиче да је сада страх судија још већи, да су политички притисци настављени, а да могућности утицаја извршне власти на правосуђе нису искључене и да су додате и нове.

Сматра да није спорно да је претходна власт утицала на рад правосуђа, али да се тога није одрекла ни садашња власт.

То се, према њеним речима, огледа у усвојеним законима и Стратегији реформе правосуђа, јер је кроз њих на неколико битних, али мање уочљивих начина, трасирана могућност за политичке утицаје на правосуђе.

"Инсистирањем на неефикасности као на основном проблему судства оправдавају се захтеви политике да судство ради брже и више, док се скрива одговорност државе за услове у којима оно функционише. Судство се проглашава кривим за системске проблеме, а чим је криво, подложно је утицајима и манипулацијама", истакла је Бољевићева.

Министарство правде и државне управе Србије на то одговара да су апсолутно нетачне и паушалне тврдње појединаца из Друштва судија да извршна власт угрожава независност судства.

"Ако се ту мисли на непримерене или недозвољене утицаје, њих нема", рекао је Бацковић, додајући да су такве тврње неаргументоване и неконкретизоване, без икаквих доказа.

Бацковић тврди да то министарство, за 18 месеци, никада ни на који начин није угрозило независност судства и да, ако Друштво судија мисли на евентуалну могућност угрожавања састава Високог савета судства, то је такође паушална и неоснована оцена.

Бацковић је подсетио да у Високом савету судства извршна и законодавна власт имају само по једног представника, док од других девет чланова седам су судије.

"Како представници извршне власти могу ту да утичу на судску већину - те тврдње немају реалног основа", навео је Бацковић и подсетио да се то Министарство никада није мешало у судске одлуке.

Коментаришући чињеницу да је од 2010. године вишеструко повећана неравномерна оптерећеност судова и судија, помоћник министра је указао да је управо циљ нове судске мреже која ради од 1. јануара 2014. године превазилажење тог проблема.

Број судија је превасходно одређиван према броју предмета са основном намером да се све судије у основним, вишим и апелационим једнако оптерете предметима, навео је помоћник министра правде.

"Наравно то није могуће 100 одсто остварити јер неки судови дугују свом постојању не само број предмета већ и неким географским одликама зарад лакшег приступа правди, састав становништва", рекао је Бацковић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 03. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи