Читај ми!

Омбудсман: Казне за одговорне у Пореској управи

За, како је оценио, дрско обмањивање јавности поводом наплате камате на камату, омбудсман Саша Ланковић затражио од министра финансија Лазара Крстића да санкционише одговорне у Пореској управи.

Заштитник грађана Саша Јанковић затражио је од министра финансија Лазара Крстића да санкционише одговорне у Пореској управи за, како тврди, дрско обмањивање јавности поводом наплате камате на камату.

Пореска управа јуче је одбацила критике које је Јанковић упутио на њен рачун, када је навео да та институција није поступала по његовој препоруци да се врати новац грађанима којима је месецима зарачунавана камата на камату и након што је Уставни суд такав обрачун оценио као неуставан.

Како је саопштено из пореске Управе, Заштитник грађана не зна да је "на иницијативу Пореске управе промењен конформни метод обрачуна камата и да се нови принцип обрачуна примењује од 1. јануара 2011. године, дакле пре него што је Уставни суд одлуком поништио одредбу из Закона о висини стопе затезне камате".

"Увидом у Службени гласник број 93 из 2012. године свако може видети да је камата на камату у пореском поступку укинута законом који је донет два месеца након одлуке Уставног суда о којој говори Пореска управа, при чему је примена члана којим је камата на камату укинута законом одложена до 1. јануара 2013. године", наводи се у саопштењу Јанковића.

Јанковић је рекао да се то односи на чланове Закона о пореском поступку и пореској администрацији.

Омбудсман је додао да органи управе немају формалну правну обавезу да изврше препоруку Заштитника грађана и отклоне неправилности које тај контролни државни орган утврди, али да то чине у више од 85 одсто случајева.

"Међутим, и ако одлучи да препоруку не спроведе, орган власти не сме да дезинформише јавност, а Пореска управа је јавност покушала да обмане о неспорној ствари каква је дан ступања на снагу одредбе закона", истакао је заштитника грађана.

Пореска управа је, рекао је Јанковић, у саопштењу навела и да се одлука УСС формално не тиче пореског закона, што је у поступку контроле који је водио Заштитник грађана од првог момента констатовано и никада и није било спорно.

"Међутим, орган власти треба да зна да је камата за коју Уставни суд утврди да је због своје зеленашке природе несагласна Уставу, па је због тога од грађана не смеју наплаћивати банке, још мање допуштено да је од грађана наплаћују државни органи", тврди Јанковић.

Према његовим речима, Пореска управа чинила то годинама пре и пет месеци после одлуке Уставног суда, што, како тврди, "уз садашње понашање Пореске управе поводом препоруке Заштитника грађана, најбоље одсликава однос који појединци у врху тог органа имају према начелима добре управе, владавини права и грађанима".

Јанковић је рекао да се нада ће министар финансија препознати значај наведеног проблема и "реаговати на једини правилан начин".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 03. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи