Читај ми!

Формирана група за анализу миграција

Министарство унутрашњих послова Србије формирало Пројектну групу за анализу ситуације у области миграција и налажење адекватних законских решења која ће допринети јачању капацитета Србије.

Формирана је пројектна група чији је задатак анализа ситуације у области миграција и налажење адекватних законских решења која ће допринети јачању капацитета Србије у области миграција, саопштило је то министарство.

Формирање групе, којом председава државни секретар у МУП-у Србије Владимир Божовић, пример је проактивног приступа и одлучности да се превазиђу проблеми с којим је Србија суочена у тој области, наведено је у саопштењу.

У вези с тим Божовић се током дана у Београду састао са регионалним координатором за Западни Балкан Међународне организације за миграције Ђанлуком Роком.

Након анализе ситуације, констатовали су да су илегални мигранти, за разлику од утиска који се стиче у јавности, много већи проблем за Србију од проблема азиланата.

Други кључни проблем, о којем су Божовић и Роко разговарали, јесу и држављани Србије, тражиоци азила, који су, како се наводи у саопштењу, заправо лажни азиланти и који злоупотребљавају тај институт на штету Србије.

Роко и Божовић су се сагласили да је неопходан регионални приступ решавању проблема управљања миграцијама на Западном Балкану, и да је неопходно да свака земља понесе свој терет и одговорност за решавање проблема, али уз помоћ и подршку Европске уније "с обзиром да ни Република Србија, ни земље Западног Балкана нису узрочници ирегуларних миграција".

Роко је нагласио да се у овом тренутку стиче утисак да у области миграција влада нека врста конфузије због недовољно јасно дефинисане надлежности између институција.

Истакао је , наводи се у саопштењу, и да је потребно, када је реч о управљању миграцијама, да се Комесаријат за избеглице и миграције више усредсреди на решавање проблема миграната, као и да се унапреде његови капацитети на доношењу важних одлука у кратком временском периоду.

Роко је информисао Божовића о разговорима које је у Делегацији ЕУ у Србији водио са шефом Делегације Мајклом Давенпортом, и његовим сугестијама да Европска комисија у наредном периоду више помаже Србији у решавању проблема ирегуларних миграната.

Састанак је закључен освртом на процес европских интеграција и увођење суспензивног механизма за визну либерализацију државама Западног Балкана и договором да се након посете експерата Европске комисије која је планирана за фебруар, организује нови састанак на ком ће се размотрити могућност даљег ангажовања ИОМ-а и подршци Министарству унутрашњих послова и Влади Републике Србије, наводи се у саопштењу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 03. октобар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи