Читај ми!

Пореска управа одбацује критике

Одлука Уставног суда не односи се на Закон о пореском поступку и администрацији, саопштила Пореска управа, одбацивши наводе Заштитника грађана да није поступљено по његовој препоруци да се врати новац грађанима којима је зарачунавана камата на камату, и након што је то проглашено неуставним.

Пореска управа одбацила је критике заштитника грађана Саша Јанковић који је рекао да та управа није поступала по његовој препоруци да се врати новац грађанима којима је месецима зарачунавана камата на камату и након што је Уставни суд такав обрачун оценио као неуставан.

У саопштењу Пореске управе наводи се да се одлука Уставног суда не односи на пореске законе које примењује Пореска управа.

Јанковић је јуче саопштио да Пореска управа при Министарству финансија није поступила по његовој препоруци да се врати новац грађанима којима је месецима зарачунавана камата на камату и пошто је Уставни суд такав обрачун оценио као неуставан.

Међутим, како наводе из Пореске управе, Заштитник грађана је новембра 2012. године обавештен да се одлука УСС о проглашењу неуставности одредбе Закона о висини стопе затезне камате, у делу којим се затезна камата обрачунава комфорном методом, не односи на Закон о пореском поступку и пореској администрацији.

"Упркос чињеници да се одлука Уставног суда не односи на пореске законе које примењује Пореска управа, Заштитник грађана маја 2013. године утврђује да Министарство финансија и Пореска управа поступају неправилно јер не 'прате одлуке Уставног суда и не предузимају потребне активности'", наводи се у саопштењу.

Како се додаје, у мају 2013. године Пореска управа је, руководећи се начелом законитости у раду, обавестила Заштитника грађана да је од УС затражено мишљење поводом одлуке о поништавању одредбе Закона о висини стопе затезне камате, са молбом да Суд прецизира да ли се та одлука односи и на законе које примењује ПУ.

У јуну 2013. године УСС је, наводи се у саопштењу, доставио званично мишљење Пореској управи, у којем се наводи да "Уставни суд не ствара норму већ је искључиво надлежан да укида постојећу норму и одлука Уставног суда има правно обавезујуће дејство само у односу на пропис који је био предмет оцењивања."

У саопштењу се додаје да је Пореска управа то мишљење проследила Заштитнику грађана и обавестила га да се одлука УСС односила искључиво на један став Закона о висини стопе затезне камате и да са законским одредбама које примењује Пореска управа, према мишљењу УСС, та одлука нема никакво правно дејство.

"Желимо да обавестимо Заштитника грађана да је на иницијативу Пореске управе промењен комфорни метод обрачуна камата и да се нови принцип обрачуна примењује од 1. јануара 2011. године, дакле пре него што је УСС одлуком поништио одредбу из Закона о висини стопе затезне камате", наводи се у саопштењу.

Како је истакнуто, евентуална ретроактивна примена одредби од стране Пореске управе би било незаконито поступање.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 03. октобар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи