Читај ми!

Завршетак дигитализације до краја 2014?

Министар Расим Љајић оцењује да би процес дигитализације ТВ сигнала могла да буде окончана до краја 2014. године. Љајић очекује да у првој половини ове године буду усвојена два закона која су у надлежности Министарства културе, што ће створити правни основ за убрзање дигитализације.

Дигитализација телевизијског сигнала у Србији могла би да буде завршена до краја ове године, иако је званични рок 17. јун 2015, каже министар спољне и унутрашње трговине и телекомуникација Србије Расим Љајић.

Министар је агенцији Бета рекао да очекује да ће у првој половини ове године бити донета два закона која су у надлежности Министарства културе, а већ су у јавној расправи, што ће створити правни основ за убрзање дигитализације.

Љајић је напоменуо да се са Европском банком за обнову и развој преговара о обезбеђењу повољног кредита да би се процес дигитализације сигнала у Србији завршио.

"Добро је што је, уместо предвиђених око 70 милиона евра за процес дигитализације, сада то спало на 35 милиона евра. Трудимо се да и то даље смањимо и верујемо да са још мање средстава можемо да завршимо тај процес", рекао је министар.

Према његовим речима, користи за грађане од дигитализације ТВ-сигнала су бољи квалитет слике и звука, и добијање сервисних услуга које ће пружати оператери, док ће држава кроз "дигиталну дивиденду" моћи да дође до знатних финасијских средстава.

Љајић је рекао да је процес дигитализације сигнала у Србији био озбиљно угрожен јер није било слободних фреквенција, али је процес "деблокиран" тиме што је канал ТВ "Авала" уступљен за завршетак тог посла.

"Сигурно би тај процес ишао знатно теже и питање је да ли бисмо чак и рокове испунили, да није дошло до ослобађања (те ТВ фреквенције). Сада смо повећали иницијалну мрежу и (пробним) дигиталним сигналом кроз ту мрежу је покривено подручје са 75 одсто становништва Србије", објаснио је Љајић.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 03. октобар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи