Награда општинама које повећају наплату пореза

Из фонда који финансира швајцарска Влада биће награђено пет општина из источне Србије које у овој години буду највише повећале наплату пореза на имовину, рекао Александар Грунауер, вођа пројекта.

Пет општина у источној Србији које ове године буду највише повећале наплату пореза на имовину, поделиће наградни фонд од милион франака, изјавио је Александар Грунауер, вођа пројекта Немачке организације за међународну сарадњу (ГИЗ).

Он је агенцији Бета рекао да ГИЗ у девет општина источне Србије спроводи пилот-пројекат повећања наплате пореза на имовину и истакао да кроз фонд који финансира Влада Швајцарске, може додатно да мотивише оне који су највише напредовали.

"Поред новца који ће кроз ту меру саме да прикупе, ми ћемо општину која је највише напредовала, наградити са 400.000 франака", рекао је Грунауер и додао да ће још четири успешне општине поделити преостали наградни фонд.

Милион франака ће поделити пет општина које између 1. јануара 2014. и 31. јануара 2015. године направе највећи помак у проширењу базе имовине и повећају степен наплате пореза на имовину.

Он је рекао да је истраживање које је ГИЗ у девет општина источне Србије, где спроводи програм за локални економски развој, показало да је око 22 одсто некретнина изван евиденције, те се и не опорезује. 

По речима Грунауера, ГИЗ помаже тим општинама да ажурирају базе податка и да опрезивањем имовине која је била изван евиденције, дођу до новца и да тиме успоставе праведан однос према свим пореским обвезницима.

На пописивању имовине ГИЗ је ангажовао људе из евиденције Службе за запошљавње и додао да ће попис имовине у девет општина источне Србије бити завршен до краја фебруара.

На питање о томе како грађани прихватају те пописиваче, Грунауер је рекао да има оних који "нормално реагују јер знају да је то у интересу заједнице којој припадају", а има и "проблематичних власника некретнина који мисле да могу да истерају инат и да тако прођу".

"То није популарна мера. Ако до сада нисте плаћали порез, нећете бити срећни да на ваша врата дође неко да попише вашу имовину и да од сутра плаћате порез", рекао је Грунауер.

Истакао је да је за уводење имовине на коју до сада није плаћан порез, у евиденцију пореске управе важна политичка подршка председника општина, који треба да грађанима кажу зашто је то добро.

"Кад сви плаћају, не само да је праведно да су пред законом сви једнаки, него и локална самоуправа кроз порез на имовину у просеку добија 22 одсто више новца", рекао је Грунауер.

Указао је да је то посебно важно јер држава нема новца као раније да попуњава буџете локалне самоуправе.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 03. октобар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи