Кад живот зависи од хуманости других

Упркос бројним најавама системских решења, новац за лечење деце у иностранству и даље се углавном обезбеђује у хуманитарним акцијама. Слаба контрола фондова, баца сенку на добре намере.

Прошле године хуманост је доказана у бројним акцијама да се помогне деци којој је неопходно лечење у иностранству. Истовремено, бачена је и сенка на племенити циљ због спекулација о покушајима злоупотреба. У Скупштини Србије покренута је иницијатива да се оснује и независни фонд који би помогао болесној деци. Држава ће ове године издвојити 500 милиона динара у ту сврху.

Анита Балаж није последњи пацијент из Србије који ће се лечити на престижној клиници у Бечу о трошку државе. То тврде у Републичком фонду за здравствено осигурање. Кажу да ће у 2014. буџет намењен онима, за које у домаћим клиникама нема лека, бити већи - за 100 милиона динара, али да то неће бити и једина помоћ.

"Потребно је и много чешће довођење страних стручњака да нам помогну ради обуке наших доктора и ради стварања боље медицинске климе у нашој земљи", каже директор РФЗО-а Момчило Бабић.

Похлепа нема граница чак ни када је болест деце у питању, кажу у Фонду за здравствено осигурање. Своја сазнања пренели су Министарству унутрашњих послова.

"Говорим о случају  детета чији су родитељи по сазнању за дијагнозу сишли испред Института за мајку и дете и тамо их је сачекала особа која им је понудила да ће им организовати лечење у иностранству само уз десет одсто накнаде која би била од прикупљених средстава", каже Бабић.

Док се ишчекује оснивање новог фонда за финансирање лечења деце у инострантву које не покрива држава, потребе за хуманим делима се не смањују, кажу у удружењима грађана.

"Пуно је породица које се јављају са молбама за финансијксу помоћ + то нам намеће обавезу да се сви заједно укључимо и добро информишемо о законским оквирима везано за то осетљиво и комплексно питање", каже Анђелка Поповић из хуманитарне фондације "Осмех на дар".

Вести о хитно потребној помоћи најбрже се шире путем друштвених мрежа. Међутим, са том масовношћу, поверење грађана слаби, кажу активисти. Зато је, поручују, потребно основати строго контролисани систем на интернету по угледу на САД.

"Битно је да постоји место где би се информације о свој тој деци скупљале и централизовале, да буду проверене, да сваки случај који дође буде аутентичан и да они гарантују да све што се објави код њих на том сајту да је аутентично", каже Исток Павловић, интернет предузетник.

"Увек кажем у своје лично име да људи помогну кад год је то могуће, јер њихово мало некоме значи пуно и чак да је у питању злоупортеба, опет кажем то иде њима на душу, ви сте чисти ви чините добро дело", рекао је Павловић.

Најмање шесторо малишана из Србије чека трансплатацију срца у иностранству. Прошле године 320 пацијената потражило је помоћ на светским клиникама, а Републички фонд за здравство потрошио је 120 милиона динара више него 2012. године. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 03. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи