Читај ми!

Ужице, почело чишћење језера

Почело хемијско пречишћавање воде из акумулације Врутци која је због забрањена за пиће и кување.

Три дана од забране коршићења воде за пиће у Ужицу, у главној црпној станици у Турици почело је хемијско пречишћавање хлор-диоксидом сирове воде с Врутака у којој су пронађене алге.

Прво узорковање тако третиране воде, ужички Завод за јавно здравље и Институт Батут радиће за 72 сата. Резултати анализе показаће да ли ће вода моћи да се користи за пиће после третмана хлор-диоксидом, супстанцом коју у пречишћавању већ користе водоводи у Београду, Аранђеловцу и Крушевцу.

"Није средство непознато, зна се шта је. Понуђач има све атесте за квалитет и потврду да није штетан по здравље. Ми ћемо овде радити један део са предретманом, затим вода ће се третирати у Фабрици воде, а иза тога пратиће се резултати и у самој фабрици и у мрежи, узорковати и даље и процењивати квалитет воде", каже директор ужичког Водовода Драган Симић.

Директорка Завода за јавно здравље Биљана Мијовић нагласила је да Ужичани не треба да буду превише забринути због хигијенски неисправне воде, јер у њој није изолован најтоксичнији продукт алги, односно да микроцистина ЛР има у количини мањој од један, што је законом дозвољено и безбедно за здравље људи.

Забрана коришћења воде за пиће и спремање хране уведена је у Ужицу у четвртак увече.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 02. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи