Рудница, испитивање локације у марту

Почетком фебруара у Приштини биће одржана радна група за нестале. Није реално да се локација потенцијалне масовне гробнице у Рудници истражи пре марта 2014. године, истиче Вељко Одаловић. На испитивању локације радиће и Институт за судску медицну, а делагацији Приштине биће омогућен мониторинг.

Радна група за нестале биће одржана почетком фебруара у Приштини, а не у Београду, како је претходно планирано. Одлука је донета на инсистирање председника Комисије за нестале Вељка Одаловића. Он се у Рудници срео са представницима групе за нестала лица из Приштине и породицама несталих. Одаловић истиче и да није реално да се локација потенцијалне масовне гробнице истражи пре марта 2014. године.

Тек у марту обавиће се све припреме за детаљно испитивање локације, каже Одаловић, када ће се знати ког је обима потенцијална гробница у Рудници. Локација и даља истраживања су у надлежности вишег суда у Београду.

"Ми смо неко ко ће бити пуна подршка крајње професионално, одговорно и транспарентно у делу у коме то не угрожава било коју истражну радњу да се истражни поступак оконча. Да дамо одговор на питање које је већ десет година актуелно", каже председник Комисије за нестале Вељко Одаловић.

У Приштинској комисији за нестале сматрају да је сада најважније да су остаци пронађени, а да још нема података о тачном броју жртава.

"Манипулише се. Прича се о 250, 300 неко 400. То не можемо утврдити док се истражује цела локација и после процедуре идентификације које су по закону", каже председник Приштинске комисије за нестала лица Пренк Гђетај.

Гђетај на питање због чега су на локацији присутне и породице несталих, иако још није утврђено о чијим се остацима ради, напомиње да се сумња да се испитивања опструишу, као и да број несталих без обзира на националну припадност није према подацима приштинске комисије.

Председник удружења за нестала лица Косовска Митровица Бајрам Ћеркинај,  каже да је на неки начин обезбеђена локација да не може нико прићи.

"Постоји сумња увек да може да се узме, да се смањи, број тела која су ту", каже Ћеркинај.

На испитивању локације радиће и Институт за судску медицину, а делагацији Приштине биће омогућен мониторинг. Посмртни остаци биће предати међународној комисији за нестале, а идентитет ће утврђивати лабораторија у Тузли.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 02. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи