Читај ми!

Олакшице за труднице

Труднице у Србији ослобођене су плаћања учешћа за лек утрогестан који се користи за одржавање трудноће. До сада су труднице плаћале учешће од 45 одсто цене лека. У наредној години биће донета нова генеричка листа лекова, најавио директор РФЗО Момчило Бабић.

На последњој седници Управног одбора Републичког фонда за здравствено осигурање одлучено је да труднице у Србији буду ослобођене плаћања за лек утрогестан.

"Имамо лепе честитке за наше осигуранике за Нову годину. Управни одбор ослободио је труднице учешћа у трошковима за утрогестан - лек који се користи за одржавање трудноће. До сада су оне плаћале учешће од 45 одсто цене лека", рекао је Танјугу директор РФЗО Момчило Бабић.

Новина има и за пацијенте заражене ХИВ-ом. За оне код којих је вирус постао резистентан-отпоран на досадашњу терапију, на листу лекова уведена су четири нова лека, презистан, изестрес, целсентри и виреад и ово је, како је рекао директор РФЗО, прво увођење нових лекова од 2006. године.

Родитељи деце оболеле од целијакије више неће морати да плаћају процентуално учешће од десет одсто за безглутенско брашно. Управни одбор РФЗО донео је одлуку да се деци оболелој од ове болести омогући редовно снадбевање о трошку здравственог фонда.

На бољу терапију могу рачунати и деца оболела од епилепсије, јер им је омогућено лечење леком мидазолам који се примењује преко слузокоже уста, док су се до сада примењивали лекови у облику ињекције или ректалне клизме, које није било могуће давати на јавном месту.

Оболелима од хроничне лимфоцитне леукемије омогућено је лечење увођењем два нова лека - мабтера и бендамустина.

Листа лекова допуњена је са 172 лека, различитих облика, паковања и произвођача.

Упитан да ли увођење нових лекова подразумева и скидање са листе неких других медикамената, први човек РФЗО је рекао да тога није било.

Бабић је најавио да ће у наредној години бити донета нова генеричка листа лекова и да ће та листа бити ревулиционарни искорак који ће омогућити да се направе додатне уштеде.

"Ми смо мала и сиромашна земља и не можемо олако уводити скупе лекове, а да при том не обезбедимо одговарајућа средства која су покриће за те лекове. Нова генеричка листа ће бити крупан искорак и велики број земаља има баш такве генеричке лекове", рекао је Бабић.

Новина у раду РФЗО је и то што су већ у децембру потписани уговори са здравственим установама за наредну годину.

"То је посебно важно, јер тако здравствене установе имају пословну сигурност и унапред обезбеђену суму новца која је њима намењена за пружање здравствене услуге. Мислим да је то крупан искорак и нова пракса која је сада први пут уведена у нашем пословању", нагласио је Бабић.

Досадашња пракса била је, како објашњава, да се уговори потписују током лета за текућу годину.

"Свима на почетку године мора да буде познато којим средствима располажу и да у оквиру тих средстава обезбеде одговарајући број здравствених услуга", нагласио је Бабић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 02. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи