Лиценце за већи ред у социјалној заштити

Установе социјалне заштите мораће да добију лиценцу да би наставиле да раде. Лиценца може бити одузета кад инспекција утврди да нису испуњени неки од стандарда. Запосленима зато предстоји стално усавршавање. Геронтолошки центар "Београд" је прва установа која је добила лиценцу.

Геронтолошки центар "Београд", који обележава пола века постојања, збрињава око 1.300 најстаријих Београђана. Без лиценце, ниједна установа социјалне заштите у земљи неће моћи да обавља ту делатност. Иако је крајњи рок за подношење захтева до пролећа 2016. године, институцијама се саветује да то учине што пре.

Готово две године, осамдесетогодишња Никосава Голубовић живи у дому за старе. Иако има свој стан и, како каже, добре синове, када је уз старост стигла и болест, није желела да буде никоме на терету.

"Немам никога код куће, сама сам, била сам болесна, у болници, и друго ми није остало ништа. Или да доведем сина са породицом у мали стан, или да одем у дом. Тако сам одлучила и нисам се покајала", каже Никосава Голубовић.

Медицинска сестра Биљана Саламандић каже да сваком кориснику много значи "позитивна енергија" и позитиван приступ, да они на то реагују и да су "аутоматски другачији".

Запосленима у социјалној заштити предстоји стално усавршавање, јер без тога неће моћи да добију, а још теже да обнове лиценцу за рад. Најкасније до марта морају да поднесу захтев за добијање лиценце.

Директорка Геронтолошког центра "Београд" Сузана Мишић каже да су људи свесни да у центру раде са врло осетљивом популацијом и да њихово незнање и нестручност могу довести до катастрофалних последица и угрожавања самог система.

"Из тог разлога није било никаквих проблема у читавом периоду прилагођавања новим условима, новим потребама и новим захтевима", истиче Мишићева.

Пракса показује да се на потребе корисника није увек одговарало на прави начин. Лиценцирањем се уводи већи ред у систем социјалне заштите и обезбеђује бржа и лакша контрола оних који пружају те услуге.

Државна секретарка Министарства рада, запошљавања и социјалне политике Бранкица Јанковић истиче да се константно мора обезбеђивати висок квалитет услуга и напомиње да лиценца може бити одузета увек када инспекција установи да нису испуњени неки од стандарда.

За више од пола милиона корисника лиценцирање је гаранција сигурности и квалитета. То би, кажу, требало да истисне са тржишта све оне који раде нелегално.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 02. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи