Читај ми!

Одлуке Уставног суда без уплива политике

Одлуке Уставног суда су лишене сваког "политичког мириса и укуса", рекао председник Суда Драгиша Слијепчевић на свечаној седници поводом облежавања пола века те правне институције. Николић: Судије да изграде бастион одбране владавине права. Дачић: Знатан напредак у примени међународних норми.

Председник Уставног суда Србије Драгиша Слијепчевић рекао је да нема ниједне политичке странке која није критиковала одлуке тог суда и да је то најбољи доказ да су те одлуке лишене сваког "политичког мириса и укуса".

Слијепчевић је, на свечаној седници Уставног суда Србије поводом пола века постојања те институције, рекао да ће Уставни суд остати посвећен остварењу мисије чувара Устава и да је уверен да ће и будуће одлуке доносити с тим циљем.

Уставни суд својим одлукама успоставља, како је нагласио, чврсте темеље институционалног очувања владавине права и заштите људских и мањинских права и слобода, а признање таквог опредељења Уставни суд добио је од Венцијанске комисије, ОЕБС-а и многих других.

"Одлукама Уставног суда на делу су потврђене и речи председника Републике да тај суд мора одлучивати по мери Устава, а не политике и пролазних политичара", рекао је Слијепчевић.

Слијепчевић је навео и да је такво опредељење Уставног суда потврђено доношењем низа тешких одлука и додао да је суд у одлукама исказао настојање да допринесе владавини права.

Николић: Судије да изграде бастион одбране владавине права

Обраћајући се присутнима на свечаној седници, председник Томислав Николић поручио је да судије Уставног суда треба да изграде бастион одбране владавине права, која суштински значи подређеност политике и посебно извршне власти објективном праву.

Николић је нагласио да је мисија Уставног суда да, тумачећи писано слово Устава, не занемари његов дух, његову универзалну цивилизацијску и људску димензију.

"Од судија Уставног суда највише зависи шта Устав јесте, зато Устав и прописује да његови чувари и тумачи, а то сте ви - судије Уставног суда, поред завидног животног и професионалног искуства морају бити и истакнути правници. То се не односи само на стручност, већ профилише и човека од моралног интегритета и снажне индивидуалности", поручио је председник.

Николић је нагласио да судију доживљава као особу која сједињује у себи врлине непристрасног, мудрог законодавца и одговорног државног службеника, способну да спор решава не занемарујући шири друштвено-политички и историјски контекст, особу имуну на притиске сваке врсте.

Председник је указао на то да се уставна култура у једној земљи развија споро, да је она процес стицања знања, свести о важности устава као документа који би требало да заузима највише место на лествици друштвених вредности.

Као пример Николић је навео да Американци свој устав сматрају политичким и друштвеним светим писмом, Британци глорификују своју уставност јер немају јединствен формализован правни акт, а Французи се не одричу Де Головог устава који инсистира на националној суверености иако је Француска одавно чланица ЕУ.

Дачић: Знатан напредак у примени међународних норми

Премијер Ивица Дачић рекао је да је Уставни суд остварио знатан напредак у примени међународних стандарда у заштити људских права, што је један од услова за приступање Србије Европској унији.

Дачић је рекао да је Влада Србије спровела све мере како би обезбедила да се одлуке Уставног суда спроведу, а да је посебна пажња посвећена доношењу нових закона које је Уставни суд прогласио неуставним.

"Поштовање одлука Уставног суда обезбеђује поштовање Устава, а Влада предузима све да на делу потврди независност Уставног суда, јер је само независност те институције гарант владавине права и заштите људских и мањинских права", рекао је Дачић.

Премијер је истакао да је Влада коју води, прва и једина која је уважила положај и важност тог Суда, између осталог и потребом да му се обезбеди адекватан простор и нова зграда.

Премијер је, такође, подсетио да је Србија потписник међународних конвенција о људским правима, да је признала надлежност Међународног суда за људска права у Стразбуру, али и подсетио да је важно да ефикасан рад националних судова доведе до смањења представки пред судом у Стразбуру.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи