Читај ми!

Двострука заштита пацијената

Ако сматрају да су им права угрожена, пацијенти однедавно могу да се обрате новим заштитницима. Једног финансира општина, а другог Републички фонд за здравствено осигурање. Радом доскорашњих заштитника, пацијенти често нису били задовољни, јер су, кажу, углавном били на страни директора и медицинских радника.

Пацијенти, који  сматрају да су им права у домовима здравља и болницама угрожена, однедавно могу да се обрате новим заштитницима. Једног финансира општина, а другог Републички фонд за здравствено осигурање. Радом доскорашњих заштитника, пацијенти често нису били задовољни, јер су, кажу, углавном били на страни директора и медицинских радника.

Пацијенти који сатима чекају лекара или наиђу на нељубазног здравственог радника, радо би покуцали на врата оних који би могли да им помогну. Проблем је што често не знају своја права, а још су мање упућени од кога да траже помоћ. Поједини за заштитнике -никада нису чули.

Своје незадовољство пацијенти ће убудуће моћи да изразе на две адресе-код саветника пацијената који ће радити у просторијама општине и код заштитника права осигураника у здравственим установама. И раније су заштитници постојали, па се сада намеће питање шта ће од сада променити.

Верица Лазић из Сектора контроле у РФЗО каже да је Фонд претходом периду имало притужбе на рад заштитника прва пацијента.

Сада наши заштитници  проблем морају да реше одмах или најкасније у року од пет дана. Наши заштитници неће седети у канцеларијама -биће у чекаоницама,одељенијима,где су лежеци пацијнети. Да чују на шта се осигураници жале и помогну", истиче Лазићева.

Правник Душан Рајаковић очекује да ће заштита бити ефикаснија јер, како тврди, до сада у самој установи заштитници права пацијената нису могли да непристрасно да одлучују.

Нису могли на објективан начин да штите интересе пацијента, јер су се приговори односили на поступке њихових колега. А сада тим измештајем, саветници пацијента ће добити на непристрасности, јер нису запослени нити су под утицајем директора, наводи Рајковић.

Однедавно правници, лекари, фармацеути, економисти - седе у фотељама заштитника или саветника. Њихов рад биће контролисан.

Верица Лазић из РФЗО каже да у случају да сами осигураници нису задовољни са добијеним одговором ,обавестиће Фонд као сектор контроле који ће извршити контролу рада.

Према њеним речима, заштитници  Фонда никада не знају када ће неко да дође из сектора контроле да их обиђе ,када су на радном месту,када пружају савете осигураницима.

Рајаковић напомње да су санкције могуће и за општинског саветника пацијената, који изнад себе има Савет за здравље.

Уколико не добију помоћ код заштитника или саветника, пацијенти могу да се обрате и Инспекцији Министарства здравља. У случају немилих догађаја и судовима.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи