Читај ми!

Оставка Аиде Ћоровић

Активисткиња и новинарка Аида Ћоровић повлачи се са места директорке невладине организације Урбан-Ин. Повлачим се са челних позиција јер не могу да дозволим да организација буде на мети злонамерних, који друштво вуку уназад, каже Ћоровићева и истиче да нема претњи које ће јој "затворити уста или везати руке". НУНС позива надлежне органе да реагују.

Аида Ћоровић саопштила је да се повлачи са места директорке невладине организације Урбан-Ин и поручила је да нема претњи, уцена или ругања која ће јој "затворити уста или везати руке".

"Од данас, ја играм без свога тима, али се надам да то не значи да ћу остати усамљена у намери да целу Србију претворимо у тим који игра за демократију", поручила је Аида Ћоровић у отвореном писму.

Навела је да је њено повлачење из Урбан-Ина најмање што у овом тренутку може да уради да "организација којој је дала најбоље године свог живота не би испаштала и била на мети злонамерних и свих оних који би да друштво и даље вуку уназад".

Активистикињи из Новог Пазара је крајем новембра додељена стална полицијска пратња због претњи за које је оцењено да јој озбиљно угрожавају безбедност.

"Из свог малог, тренутног 'затвора' поручујем да затвори постоје само у главама људи, да је ћутање кукавичлук и вољно одабрана аутоцензура и да нема претњи, уцена или ругања која ће ми затворити уста или везати руке", пише у отвореном писму Аиде Ћоровић.

Ћоровићева је написала да њено повлачење са челне позиције у овој организацији не значи да ће окренути леђа својим сарадницима и пријатељима.

"Још гласније и бескомпромисније ћу говорити и писати о томе да Санџак није тек само реч у нечијим пројектима - ни у Новом Пазару, ни у Београду, али ни у Бриселу или Вашингтону, да људи који живе овде нису ничије играчке или бројке, да ми, који живимо у овом региону и делимо муке и лепоте мултикултуралног друштва, умемо да препознамо шта је за нас добро, а шта не", навела је Аида Ћоровић.

Подсетила је да је од почетка распада Југославије сматрала да је дужност сваког одговорног човека да не ћути о кршењу људских права, злочинима, криминалу, и да и даље верује да је "обавеза сваког интелектуалца да жигоше националистичко лудило које траје више од 25 година", и да, пре свега, упре прстом у национализам у сопственом народу, а да се тек онда обруши на национализам "оних других".

"Нажалост, у свом уверењу, својим настојањима и себи датом задатку да будем 'на барикадама' истине, правде и толеранције, остала сам готово сасвим усамљена. Последњих дана, од како се мој живот претворио у нешто пристојнију верзију затвора, око мене, углавном, влада мук", навела је Ћоровићева у отвореном писму.

Додала је да они који су макар декларативно изабрали да буду на страни на којој је и она, ћуте и окрећу главу "ваљда из страха да не покрену и најмањи титрај у баруштини у којој се ваљамо толико година или у бризи да се неком не замере, да не навуку на себе горчину или бес оних који нам раде о глави".

Подршка Аиди Ћоровић

Независно удружење новинара Србије (НУНС) изазило је забринутост због околности које су Аиду Ћоровић натерале да напусти организацију Урбан-Ин и позвало надлежне органе да ефикасно реагују на претње које су јој упућене.

У саопштењу НУНС је оценио да чињеница да се на тај корак Аида Ћоровић одлучила на Дан људских права врло јасно говори о степену достигнутих слобода и заштити људских права у Србији, а посебно у Санџаку.

"Држава у којој је стална полицијска пратња једини начин да се сачува нечији живот и очува право на слободу јавног изражавања не може добити прелазну оцену на испиту демократичности", наводи се у саопштењу.  

Демократска странка најоштрије је осудила претње упућене Аиди Ћоровић, истакавши да је је држава обавезна да оне који прете најоштрије санкционише.

Демократе у саопштењу истичу и да је недопустиво да живимо у атмосфери у којој појединцу после јавно израженог става живот бива угрожен.

Та странка наводи да је држава дужна да насиље одлучно осуди, а све оне који угрожавају безбедност или елементарне вредности, најоштрије санкционише.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 30. јун 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару