Читај ми!

Следе провере у Жандармерији

Биће обављене додатне безбедносне провере свих припадника Жандармерије, каже ресорни министар и премијер Ивица Дачић. Провера полицајаца не обавља се када они прелазе из једне у другу јединицу, већ када конкуришу за посао у полицији, напомиње Дачић.

Премијер и министар унутрашњих послова Србије Ивица Дачић рекао је да ће бити обављене додатне безбедносне провере свих припадника Жандармерије.

Дачић је рекао новинарима и да ће бити обављене и провере психофизичког стања не само припадника Жандармерије, већ и осталих припадника специјалних полицијских јединица.

Ивица Дачић је рекао да се безбедносна провера полицајаца не обавља када они прелазе из једне у другу јединицу, већ када конкуришу за посао у полицији.

Коментаришући изјаву команданта Жандармерије Миленка Божовића да је 400 од 2.900 припадника Жандармерије примљено без селективне обуке, Дачић је рекао да то не значи да су они примљени у МУП без безбедносне провере, односно провере кривичних и прекршајних досијеа.

Објаснио је да се ради о наслеђеном стању и људима који су у Жандармерију дошли из других јединица полиције.

Дачић је додао и да су, када је Жандармерија формирана (пре десетак година), у ту јединицу долазили припадници других јединица, "а тада се не врше такве врсте провера".

"То је ствар начина на који је јединица формирана и регулативе која се односи на то. Ја сам с директором полиције Милорадом Вељовићем разговарао о плану како да се изврши додатна безбедносна и психофизичка провера, нарочито припадника специјалних јединица", рекао је премијер.

Дачић је додао да годинама није било лекарских прегледа полицајаца и подсетио да су поједини учествовали у рату.

Председник Владе је навео да ће бити предложене измене подзаконских аката, а можда и закона који регулишу ту област.

"Иницираћемо промену Закона о полицији и Закона о ношењу оружја", навео је министар полиције.

Дачић је рекао да ће се изменити организација целог система, па ће се формирати посебна служба за борбу против наркотика и посебна служба за борбу против тероризма и екстремиста.

Вељовић: Очистићемо своје редове

Директор полиције Милорад Вељовић рекао је да ће полиција бити очишћена од криминалаца, али и да због појединаца не треба оптуживати све припаднике Жандармерије.

Вељовић је истакао да је "МУП гигант који броји више од 45.000 људи и да је сигурно да у том систему има и људи који не треба ту да раде, али је оно што је битно то да Жандармерију на овај начин не треба генерализовати".

"Жандармерија је једна сувише озбиљна и респектабилна јединица, а то што поједници чине (кршења закона) не постоји само у Жандармерији, то је присутно и другим једницама", дадао је Вељовић.

Командант Жандармерије Миленко Божовић навео је да има жандарма који имају кривични досије, и то не мали број, али да је мањи број оних који су осуђени.

"Да би припадник Жандармерије добио отказ, мора да буде осуђен на затворску казну већу од шест месеци", додао је командант Жандармерије.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи