Читај ми!

НУНС: РРА не сме да буде цензор

Ако постане пракса да се РРА бави садржајем питања и анализом одговора у интервјуу, Србија ће имати цензора јер то задире у уређивачку политику, истиче НУНС, поводом опомена Савета Републичке радиодифузне агенције РТВ Војводини и Радију Б92.

Независно удружење новинара Србије (НУНС) оценило је да је опомена Савета Републичке радиодифузне агенције РТВ Војводини и Радију Б92 задире у уређивачку политику, што је неспојиво са овлашћењима тог регулаторног тела.

РРА је изрекла опомену Радију Б92 јер је у емисији "Ментално разгибавање" нарушио "достојанство личности и функције" председника Србије Томислава Николића. Опомена је упућена и РТВ Војводине зато што је њен аутор Ласло Тот, према оцени РРА, показао "непрофесионални, пристрасан и необјективан приступ" интервјуишући председницу Косова Атифете Јахјагу.

"Посебно брине одлука РРА да се бави садржајем питања и анализом одговора у интервјуу, јер ако то постане пракса Србија ће имати цензора", наводи се у саопштењу НУНС.

Независно удружење новинара сатиру сматра легитимним и неопходним изразом у демократском друштву, па опомена емитеру због начина на који је третиран један државни функционер у забавном програму постаје проблематична са аспекта слободе изражавања, наводи НУНС.

"Скрећемо пажњу и на то да је да је у емисијама различитих ТВ и радио станица са националном и локалном покривеношћу било драстичних примера отворених кампања и непримерених напада на политичаре и друге јавне линости на које Савет РРА није реаговао", пише у саопштењу.

НУНС се оштро противи сваком покушају успостављања надзора над уређивачком политиком медија и позива РРА да се строго држи овлашћења која има и да их једнако примењује према сваком емитеру.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи