Читај ми!

Радници "Аутосаобраћаја" обуставили блокаду

После разговора са Александром Вучићем, радници крагујевачког "Аутосаобраћаја" прекинули блокаду пута која траје више од 40 дана. Договорена исплата две минималне зараде до краја недеље. Влада усвојила програм за помоћ том предузећу.

Влада Србије усвојила је на данашњој седници програм за помоћ крагујевачком "Аутосаобраћају", и дала налог том јавном предузећу да до 10. децембра поднесе предлог за социјални програм Министарству привреде.

"Аутосаобраћај" ће такође морати да достави све податке о том предузећу, као и процену имовине да би се створили услови за кредитну подршку, саопштено је из Владе.

Раније данас делегација радника крагујевачког "Аутосаобраћаја" договорила се у Београду с првим потпредседником Владе Србије Александром Вучићем да обуставе блокаду магистралног пута и пруге Крагујевац–Краљево.

Путнички саобраћај је нормализован већ у 13.30 сати, а неколико миута касније прошао је и први путнички возвоз на линији Лапово-Краљево.

Током поподнева кренула је и композиција са возилима "фијат 500Л" за Бар, која је због блокаде ишла дужим и склупљим алтернативним путем преко Лапова и Београда.

Радници "Аутосаобраћаја", међутим, задржали су у блокади аутобуску станицу у Крагујевцу. Како јавља дописник РТС-а из тог града, чланови Градског већа траже привремену локацију за измештање станице.

Председница Слободног синдиката тог предузећа Сузана Марковић рекла је за РТС да је договорена исплата две минималне зараде до краја недеље, као и да Влада постави нови менаџмент предузећа.

До краја недеље требало би да буде правно решена и конверзија деоница предузећа у државну својину.

Како је додала, свих 288 радника предузећа остаће да ради и за њих ће бити припремљен социјални програм.

Радници "Аутосаобраћаја" потражују 10 зарада, а последњи пут су примили по 1.300 динара, пре два и по месеца.

Штрајк и протесте су почели 22. октобра захтевајући исплату девет плата и накнаде за превоз, оверу здравствених књижица, уплату доприноса, социјални програм, утврђивање одговорности за стање у предузећу и налажење стратешког партнера.

Влада Србије ће од понедељка именовати ново пословодство "Аутосаобраћаја" које би требало, најкасније до 15. фебруара наредне године, да донесе одлуку да ли ће фирма бити приватизована или ће функционисати као друштвено предузеће.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи