Без провере примљено 400 жандарма

Oд 2.900 припадника Жандармерије чак 400 примљено без селективне обуке која подразумева безбедносну проверу, психолошке тестове и тестове физичке издржљивости и прилагодљивости, каже командант Жандармерије Миленко Божовић

Командант Жандармерије Миленко Божовић каже да је од 2.900 припадника Жандармерије чак 400 примљено без селективне обуке која подразумева безбедносну проверу, психолошке тестове и тестове физичке издржљивости и прилагодљивости.

Божовић, који је наследи генерала Братислава Дикића летос, после двоструког убиства које је починио жандарм из Краљева, у интервјуу за "Блиц" каже да је од тренутка када је преузео јединицу Сектору унутрашње контроле (СУК) послао извештаје за 15 сумњивих случајева криминалног понашања припадника јединице.

Наводи да има жандарма који имају кривични досије, и то није мали број, али је мањи број оних који су осуђени.

"Да би припадник Жандармерије добио отказ, мора да буде осуђен на затворску казну већу од шест месеци", објашњава Божовић.

Свестан је да је сада сва одговорност за понашање жандарма на њему, али тврди и да су сви проблеми који постоје у јединици наслеђени и стварани годинама.

"Зато је спроведено ванредно психолошко тестирање свих припадника јединице. Сви сумњиви појединици после тога су били упућени на циљани лекарски преглед. Резултат тога је да је на основу извештаја лекара службено оружје одузето од 23 жандарма, да су покренути поступци да им се одузме и приватно оружје, као и да се преместе на друге послове", објаснио је Божовић.

О свим сазнањима о незаконитом понашању припадника јединице обавестио је СУК и надлежне управе.

"Очекујем да ће усвајање нове систематизације с новом организацијом рада и новим кадровским решењима допринети сређивању стања. Сређивање стања у Жандармерији је процес који не може да се реши за три месеца, он је почео и очекујем подршку кабинета директора и министра полиције", рекао је Божовић.

Предложио је измене Закона о полицији које се односе на радни однос и дисциплински поступак.

"Тражио сам и да се правилником утврде општи и посебни услови за пријем и премештај у Жандармерију, као и да те услове дефинишу лекари и психолози", каже Божовић.

У нишком одреду, након сагледавања стања због свих ванредних догађаја, међу којима је и убиство које је починио жандарм Александар Рајичић, Дирекцији полиције предложићу одређене кадровске измене, као и да се утврди одговорност за стање у јединици, наводи Божовић.

На питање шта је са припадницима Жандармерије против којих се води истрага за најтежа кривична дела, Божовић подвлачи да не може да даје објашњења, јер истраге у тим случајевима нису завршене.

"Жандарми нишког одреда који су под истрагом СУК и даље су у јединици, јер још нису процесуирани, због тога ја о њиховој кривици не могу да говорим", каже Божовић.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи