Читај ми!

Малолетници у канџама алкохолизма

Више од 80 одсто младих пробало алкохол пре 17. године, показује истраживање Специјалне болнице за болести зависности у Новом Саду. Иако постоји закон који забрањује малолетницима да купују алкохол, чини се да држава не може сама да се избори с тим и да је неопходна шира друштвена акција, оцењују стручњаци.

Истраживање Специјалне болнице за болести зависности у Новом Саду показује да је више од 80 одсто младих пробало алкохол пре 17. године. Конзумирање алкохола као део фолклора доприноси да се алкохолизам не препознаје као озбиљан друштвени проблем. Ни закони који забрањују малолетницима да купују алкохол, нису донели резултате.

Прву чашицу ракије, вина или пива деци најчешће дају тата или деда. За чак 90 одсто младих, изласци и ноћни провод су прилика да се опијају, показује истраживање.

Адолесценти у алкохолу проналазе лажно самопоуздање и сигурност.

Психотерапеут Зоран Миливојевић каже да се петком и суботом у клубовима ствара атмосфера у којој млади људи осећају припадност и где све заборављају. То гради један доживљај који они једва чекају да понове следећег викенда, додаје Миливојевић.

Стручњаци упозоравају на кобне последице.

Алкохол је веома чест узрок многих несрећа у нашем друштву, напомиње директор Специјалне болнице за болести зависности у Београду Александар Вујошевић. Према његовим речима, многе туче, хулиганства, многа убиства младих најчешће се дешавају под дејством алкохола.

Иако је држава пре осам година забранила продају и точење алкохола малолетницима, нема очекиваних резултата. У Београду се од 22 часа до шест ујутро не може се купити ниједно жестоко пиће, али подаци су неумољиви - скоро половина млађих од 17 година редовно пије.

Вујошевић сматра да се тог закона не придржавају на начин на који би требало људи који раде тај посао. "Наравно, закон неће све решити, а неће до краја решити ни рестрикције. Потребна је једна широка друштвена кампања", поручује директор Специјалне болнице за болести зависности.

У Европској унији у просеку алкохол проба или пије 38 одсто малолетника. Од последица алкохолизма у свету сваке године умре око 2,5 милиона људи, од којих је 320.000 младих између 15 и 29 година, подаци су Светске здравствене организације.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи