Читај ми!

Приватни часови, пречица до успеха?

Поред одабира средње школе, пред осмацима је још један велики иазазов - припрема за малу матуру. Иако у школама тврде да се ради озбиљно и да су редовни часови довољни, деца кажу да без приватних часова не могу да се спреме ни за контролни, ни за матуру.

Коначну одлуку о томе како ће изгледати завршни тест на малој матури с нестрпљењем су чекали и родитељи и деца. Али, и наставници који држе приватне часове.

Ученици тврде да без приватних часова не могу да се спреме ни за контролни ни за матурски испит. Са друге стране, у школама тврде да се ради озбиљно и да су редовни часови довољни и за петицу и за добар успех на завршном испиту.

"Код нас у школи је пракса да већ почетком школске године крећемо са припремом за пријемни испит, односно за матурски испит како се то зове, и деца заиста немају разлога да узимају приватне часове", каже Предраг Стељић, професор математике у ОШ "Владан Аксентијевић".

Да би се што боље спремила, деца треба да имају подршку родитеља. Стручњаци сматрају да су редовни разговори у којима се развија поверење кључни за успех ђака.

"Улога је више у томе да га подржи и да прати шта се дешава, а родитељи су наравно заузети, проводе много времена на послу, враћају се уморни или немају посао, а то све заједно им отежава бригу о деци", указује психолог Звездана Никитовић.

Проблем недостатка времена или воље родитељи најчешће решавају по кратком поступку - пошаљу децу на приватне часове.

"Добар део ученика не прати редовно наставу, нису активни у довољној мери на редовним часовима и онда имају потребе за још неким додатним часом касније када треба да систематизују то градиво и то знање", каже Петко Стојчетовић, професор математике који држи приватне часове.

Објашњава да родитеље хвата паника и да они имају већу трему него деца, па због тога инсистирају на приватним часовима.

У брзој трци ка циљу, приватни часови могу да буду привремено решење. Међутим, једино знање и стални рад могу довести до успеха. Положена матура јесте пут до жељене школе, али нови проблеми управо ту чекају оне који желе брзе резултате.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи