МУП: Нећемо дозволити да ауто-школе крше закон

Полиција неће дозволити кршење закона у вези са радом ауто-школа, изјавио полицијски генерал Драгиша Симић поводом данашњег протеста представника дела ауто-школа.

Управа саобраћајне полиције неће дозволити кршење закона везаних за рад ауто-школа, изјавио је поводом данашњег протеста представника дела ауто-школа, начелник те управе полицијски генерал Драгиша Симић.

Симић је на конференцији за новинаре истакао да су ауто-школе имале довољно времена да ускладе своје пословање за законом и правилницима, наводећи да су, уместо тога, "манипулисали јавношћу и говорили да им ми не дозвољавамо да раде".

Генерал Симић је рекао да је од око 900 ауто-школа у Србији, 408 поднело захтеве за регистрацију у складу са позитивним законским прописима и да су 64 добиле трајну дозволу за рад.

Према његовим речима, око 200 захтева за добијање дозволе је у процедури и да ће, с обзиром да се дневно обради "10 до 15 захтева, а можда и више" све то бити веома брзо урађено.

"Они који желе да се озбиљно баве тим послом, добиће, уколико испуњавају услове, трајне дозволе за рад", рекао је начелник Управе саобраћајне полиције.

Симић је напоменуо да је током претходних разговора са представницима ауто-школа навео да по закону није могуће издати привремену дозволу за рад.

"Ауто-школа је последњи браник или степеник у обуци младих", рекао је Симић, истакавши да Управа саобраћајне полиције неће дозволити да се ауто-школе отварају по разним шупама и подрумима и да се не поштује закон.

Симић је негирао наводе заједнице ауто-школа да морају да имају 17 возила да би могли да обављају делатност, истакавши да су по позитивним законским прописима за то неопходна три возила.

Представници Управе саобраћајне полиције су напоменули и да је законским прописима истакнуто да је оспособљавање кандидата за возаче делатност од општег интереса и да неће подлећи притисцима оних ауто-школа које желе да задрже постојеће стање.

Наглашено је и да је Закон о безбедности у саобраћају објављен у јулу 2009. године, да су правилници о оспособљавању кандидата објављени 24. маја 2012. године и да је њихово ступање на снагу потом одложено за пет месеци.

"Ауто-школама су дуже од четири године били познати услови које морају испунити да би добили дозволу, односно до када важе стара решења за рад", истакли су представници Управе саобраћајне полиције.

Представници око 100 ауто-школа из целе Србије окупили су се раније данас на београдском Ушћу у знак протеста што, како тврде, не могу да добију дозволе за рад, због ступања на снагу новог закона о безбедности саобраћаја и правилника о условима рада ауто-школа.

Колона аутомобила представника ауто-школа започела је протестну вожњу улицама Београда, од Бранковог моста до Трга Славија, око кога је направљено више кругова.

Ауто-школе траже да им се издају привремене дозволе док не добију трајне, објаснили су њихови представници који тврде да је више од 300 ауто-школа 25. октобра поднело захтеве за нову дозволу за рад и да је од тада издато само 26 дозвола.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи