Средњошколци из Србије опет испод просека

ПИСА тестови за ову годину опет су показали да су средњошколци из Србије испод просека када је реч о математичкој, читалачкој и природно-научној писмености. Најбоље резултате имали су тинејџери из Шангаја, а најлошије ученици из Перуа.

У оквиру Међународног програма процене постигнућа ученика (ПИСА) за 2012. годину, средњошколци из Србије су поново показали исподпросечне резултате, а најбоље постигнуће међу 65 земаља имали су тинејџери из Шангаја.

У односу на просек у оквиру тестирања ПИСА, ученици из Србије су у све три области - математичкој, читалачкој и природно-научној писмености постигли резултате испод просека, показују резултати које је данас на вебсајту објавила Организација за економску сарадњу и развој (ОЕЦД), која то тестирање организује.

Средњошколци из Србије су у математици остварили 449 бодова, а просек је 494, у читалачкој писмености 446 поена, док је просек 496, а у природним наукама 445 поена, а је просек 501.

Од земаља региона, од ученика из Србије бољи су били тинејџери из Хрватске са 471 бодом, док су средњошколци из Црне Горе били лошији, са 410 бодова.

Најбоље резултате остварили су ученици из источноазијских земаља - из Кине, то јест из Шангаја, са 613 поена, затим следе средњошколци из Сингапура, Хонгконга, Тајпеха и Кореје, док су најлошија постигнућа показали ученици из Перуа.

ПИСА утврђује у којој мери су ученици који завршавају период општег образовања, узраста до 15 година, усвојили знања и вештине неопходне за наставак школовања да би били успешни у професионалном и личном животу.

Тестирање се реализује од 1997, сваке треће године.

Број коментара 21

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи