Неажурни судови пред судом

Грађани који сматрају да њихов поступак пред судом траје предуго, од Нове године моћи ће да туже суд. У Министарству правде очекују да ће то растеретити Уставни суд. Корак у правом смеру - добар али недовољан, сматрају поједини стручњаци. Напомињу и да за предуге процесе нису увек криве судије.

Од 1. јануара грађани ће моћи да туже суд уколико сматрају да им поступак траје предуго, а то је предвиђено изменом Закона о уређењу судова. У Министарству правде очекују да ће то растеретити Уставни суд, који има 14.000 нерешених жалби, а до сада је једини о томе одлучивао. Стручњаци су подељени - док судије стрепе од још веће оптерећености додатним процесима, правници кажу да је потез законодавца добар, али да није довољан.

До октобра ове године Уставни суд је 675 пута утврдио да је повређено право на суђење у разумном року, а током 2012. укупно у 574 предмета.

Предуго трајање процеса, по чему је српско правосуђе постало препознатљиво, могло би донекле да се реши. Изменама закона предвиђено је да суд више надлежности, на захтев грађана, одлучује о повреди права пред нижим судовима.

Државни секретар Министарства правде и државне управе Данило Николић сматра да ће то бити добар антибиотик за решавање старих предмета, односно ефикасност рада суда.

"Тако ћемо избећи чињеницу да судија заврши 250-300 предмета годишње, али истовремено има једно 10, 50 или 100 предмета који су стари преко пет година, неки и 10, али, нажалост, њих не решава јер су они тешки", каже Николић.

Осим што ће се утврђивати да ли суђење траје дуже него што би требало, уколико странка затражи, суд је дужан и да утврди накнаду штете за повреду тог права. Штета ће се исплаћивати у року од три месеца, из буџета судова, којим располаже Високи савет судства.

"То ће за државу бити изузетно скупо, оптеретиће судове већим бројем предмета, за управо толико колико ће се грађани обраћати, а ми знамо да грађани код нас имају такав менталитет да воле да се обраћају суду, а стање ствари се суштински неће побољшати", каже Драгана Бољевић из Друштва судија Србије.

Корак у правом смеру - добар али недовољан, сматрају стручњаци. Напомињу и да за предуге процесе нису увек криве судије.

Професор Правног факултета у Београду Милан Шкулић истиче да правосуђе није механизам који је изолован, он постоји у друштву, па правосуђе, судови и тужилаштва не могу радити сами, без других органа као што је полиција.

"Друго, много је важна нека општа култура, као и свест о значају поступка и поштовању државе и њеном правосудном систему", наводи Шкулић.

У случају да суд утврди да је право на суђење у разумном року намерно повредио судија, Министарство правде ће, преко републичког правобраниоца, моћи да тражи накнаду штете од тог судије.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи