Читај ми!

Меморијал страдалим радницима РТС-а

Радови који су конкурисали за идејно решење спомен-обележја страдалим радницима РТС-а изложени су у Великој галерији РТС-а. Простор у коме ће бити будуће спомен-обележје чине део оштећеног објекта РТС-а и слободни простори у непосредној близини објекта.

У Великој галерији РТС-а отворена је изложба конкурсних радова за идејно решење спомен-обележја радницимa РТС-а страдалим у бомбардовању 1999. године.

Скулптура од 16 влати траве, симболично, наших 16 трагично страдалих колега победила је на конкурсу расписаном у јулу ове године. Реч је о раду Владимира Миленковића, Снежане Веснић и Татјане Стратимировић из студија "Неоархитекти".

"Мислим да је то решење било најприхватљивије и да у себи носи поруку која ће остати и дуго година после нас да упозорава да је бомбардована једна телевизија, први пут у историји бомбардовања, да су изгинули невини људи", рекао је представник породица страдалих Мирослав Медић.

Приликом избора победничког рада водило се рачуна и о ограниченом буџету. Седмочлани жири, који су чинили архитекте и представници породица страдалих, одабрали су рад који у својој целовитости и поетичности најбоље означава место велике трагедије.

Отварајући изложбу вршилац дужности генералног директора РТС-а Никола Мирков је рекао:  

"Надам се да онима који су електронске игрице изнад наших глава играли, бацали бомбе и убијали невин свет, не треба спомен-обележје. Надам се, може бити да се данас кају и стиде. Упркос свему томе морам да кажем да сам срећан што имамо повод да оставимо иза себе нешто што ће трајати и опомињати, надам се занавек."

На конкурс је стигло 40 радова од којих су у други круг ушла четири. Председник жирија Спасоје Крунић рекао је да је то заиста много радова и навео пример из седамдесетих година, када су за спомен-гробље стрељаним у Краљеву из велике Југославије стигла 44 рада.

"То су врло осетљиве теме, веома деликатне, траже посебну припрему, посебну осећајност и опрезност учесника у конкурсу. Тако да је то веома добро, врло велики број радова је стигао, а што се тиче приступа, обраде, начина презентације - врло висок степен озбиљности, што заиста радује", каже Крунић.

Прва награда, која је припала ауторима из студија "Неоархитекти", износи 300.000 динара.

Другу награду у вредности од 200.000 динара добио је рад Анђеле Карабашевић и Владислава Суџума, док је трећу награду од 150.000 динара освојио рад Иване Барандовски, Бранка Белаћевића, Владимира Цвејића и Петра Стелкића.

Смисао уметничког и програмског решења је достојно обележавање попришта трагедије радника РТС-а. Простор у коме ће бити будуће спомен-обележје чине део оштећеног објекта РТС-а и слободни простори у непосредној близини објекта.

Изложба је отворена до 14. децембра, радним данима од 10 до 20 часова.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи