Читај ми!

Србија учествује у очувању птица и станишта

Да би се укључила у успостављање европске еколошке мреже за заштиту природе Натура 2000, Србија треба да припреми предлог листе најзначајнијих подручја за очување дивљих птица и станишта. Пошто буде урађен, предлог ће бити упућен Европској комисији на анализу.

Србија треба да припреми предлог листе најзначајнијих подручја за очување дивљих птица и станишта, да би се укључила у успостављање европске еколошке мреже за заштиту природе Натура 2000, која обухвата 18 одсто територије ЕУ, речено је на јавном слушању у Дому Народне скупштине.

Мрежа Натура 2000 је основни инструмент за заштиту природе Европске уније. Обухвата подручја за очување природе, која се односе на осетљива и вредна природна станишта и врсте од посебног значаја за очување биолошког диверзитета.

Еколошку мрежу Натура 2000 чине подручја која су земље чланице ЕУ прогласиле у складу са директивама Уније - Директивом Савета о заштити природних станишта и дивљих биљних и животињских врста и Директивом Савета о очувању дивљих птица.

Учесници јавног слушања на тему "Натура 2000 у Србији 2013", у организацији скупштинског Одбора за заштиту животне средине, најавили су да ће предлог, пошто буде израђен, бити упућен Европској комисији на анализу.

Тај текст требало би да анализирају и оцене стручњаци Европског центра за билошку разноврсност.

Према речима помоћника директора Завода за заштиту природе Србије Горана Секулића, на изради предлога листе заштићених подручја радиће, поред републичког и Покрајинског завода и министарство задужено за заштиту животне средине, Биолошки и Шумарски факултет, Републички геодетски завод, биолошки институти, независни стручњаци и невладине организације.

Он је додао да након проглашења листе свака држава чланица мора да обезбеди очување повољног стања врста које су наведене као циљне врсте за дато подручје, јер ће у супробном казне бити велике истакавши да је већ велики број таквих предмета пред Европским судом правде.

Секулић је додао да би "идеално било да се обезбеде средства и капацитети за скенирање Србије, како би се видело где су те заштићене врсте и станишта", али да за то тренутно нема новца и да се зато мора прибећи неким алтернативним методама, као што је даљинско детектовање или сателитски снимци.

На скупу је говорила и директорка Покрајинског завода за заштиту природе Биљана Пањковић, која је такође указала да се тај посао мора добро урадити, јер ће у супротном следити казнени поени, који се плаћају високим износима.

Према њеним речима, Србија је усвојила Акциони план за успостављање еколошке мреже Натура 2000 у Србији (2011-2020), а Завод за заштиту природе Србије и Покрајински завод за заштиту природе биће центраклне установе и координатори тог посла.

На скупу су говорили и представници Министарства енергетике, развоја и заштите животне средине, Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, Србијашума, Војводинашума, Националног парка Тара и Удружења Протего из Суботице.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи