Читај ми!

Против државних предузећа 650 жалби

Неопходно обезбедити доследнију примену Закона и одговорности за његово кршење, каже Родољуб Шабић. Поднето је 650 жалби против државних предузећа, због непоштовања Закона о слободном приступу информацијама од јавног значаја, рекао повереник за информације од јавног значаја.

Поверенику за информације од јавног значаја и заштиту података о личности поднето је 650 жалби против државних предузећа, због непоштовања Закона о слободном приступу информацијама од јавног значаја.

Повереник Родољуб Шабић указао је у данас достављеном извештају Скупштини Србије на забрињавајуће лош однос великог дела државних предузећа према обавезама које имају по закону.

Поверенику је поднето укупно 650 жалби против државних предузећа, а поступак је сада окончан у 541 случају, у 39 случајева жалба је одбијена или одбачена, у 502 случаја жалба је била основана.

Од тога у 205 случаја повереник није морао да доноси формално решење којем би наложио давање информација, него је предузеће након прве интервенције Повереника, односно захтева за изјашњење давало тражиоцу информације које је претходно ускратило.

У 297 случајева повереник је морао доносити решење којим је налагао давање информација.

Иако су та решења коначна, обавезујућа и извршна државна предузећа нису по њима поступила у 113 случајева.

Истовремено, правни механизми који би, по закону, требали да обезбеде принудно извршење решења, не функционишу.

Шабић је указао да се иза проблема у вези са транспарентношћу у великом броју случајева крију проблеми везани за нерационалност, незаконитост у раду и корупцију.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи