Читај ми!

Тиршова, седам малишана чека бубрег

На трансплантацију бубрега у Тиршовој чека седморо малишана. Дечја клиника планира да почне и програм трансплантације јетре код малих пацијената.

У овом тренутку трансплантацију бубрега у Дечјој килиници у Тиршовој улици чека седморо деце, док она којима је неопходна нова јетра иду о трошку државе на лечење у иностранство.

Александра је шест година морала сваког другог дана да долази на дијализу. Ускоро ће, захваљујући трансплантацији бубрега, њено детињство, али и живот, бити потпуно другачији.

Каже да се сада осећа много боље, више неће морати на дијализу и једва чека да иде кући, да се у школи види са другарима.

"Не знам да вам опишем тај осећај.. порука је да се што више завештавају органи, јер да није било овог донора Александра би још била на дијализи", каже њена мама Јулија.

Лекари кажу да постоперативни ток протиче добро и да би током наредне недеље Александра и још једна пацијенткиња, која није желела пред камере, а која је такође добила бубрег, могле да буду пуштене кући.

"Оно што је најважније, први пут у нашој земљи су примењена правила да деца имају предност приликом кадаверичних трансплантација. Седморо деце чека на трансплантацију и, ако би се то правило примењивало, врло брзо би сви били трансплантирани. Та деца би добила већу шансу за квалитетнији и успешнији живот", каже Зоран Крстић, трансплантациони хирург уролог на Дечјој клиници у Тиршовој.

У тој установи најављују да је њихов циљ да наредне године отпочну програм трансплантације јетре код деце.

"Први део плана је одлазак наших лекара на усавршавање и едукацију. Са једне стране имамо групу лекара који ће ићи у Загреб, а друга група у Лондон. Део плана је и да тим из Лондона дође овде, да видимо и шта нам од опреме недостаје и шта би даље требало предузимати око едукације људи", каже директор Дечје клинике Зоран Радојичић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи